Af Ritzau - 16/06-16 12:55

Sådan undgår du hackere på din ferieSådan undgår du hackere på din ferie

Når du får brug for internetforbindelse på ferien, kan du risikere, at hackere ligger på lur.

storybild

Når du bruger smartphonen på din ferie, skal du passe på, når du går på internettet. Du risikerer nemlig at blive hacket. (Billede: Free/Colourbox)

Når du er langt fra Danmark på velfortjent sommerferie, kan det være fristende lige at tjekke Facebook, nyhederne eller e-mailen. Men det er ikke helt risikofrit.

Får du adgang til internettet via en wi-fi-forbindelse i udlandet, risikerer du nemlig, at der ligger en hacker på lur.

- Hackerne kender godt folks rejsevaner, og de ved, at mange går rundt med personfølsomme oplysninger, og derfor er der nogen, der har specialiseret sig i at få fat på vores oplysninger, siger Rasmus Theede, som er formand i Rådet for Digital Sikkerhed, til Ritzau Fokus.

Han fortæller, at det blandt andet er koder og kontooplysninger, der risikerer at havne i de forkerte hænder, og at det kan ske så let som ingenting.

- Hvis du har tændt for dit trådløse netværk, kan hackerne faktisk lokke dig over på deres forbindelse - uden, at du selv aktivt logger ind på den, forklarer Rasmus Theede.

I det hele taget skal du passe meget på, når du logger på en gratis wi-fi-forbindelse på hoteller, i lufthavne eller på caféer, siger Henrik Larsen, som er chef for DKCERT og ekspert i it-sikkerhed. Han fortæller, at hackerne er smarte og opfindsomme.

- Der findes mange eksempler på, at hackere giver wi-fi-netværket et navn, som minder om navnet på den café, du sidder på, eller det hotel, du bor på, fortæller Henrik Larsen.

Men hvad skal du så gøre, hvis du gerne vil på internettet? VPN kan være nøgleordet.

- Hvis du har mulighed for det, så skal du bruge en VPN-forbindelse hjem til dit eget netværk. Så går du nemlig ud på internettet fra det kendte og sikre netværk, du er på derhjemme, forklarer Henrik Larsen.

Men der er faktisk også en anden mulighed, der dog kræver, at du har det rigtige mobilabonnement. Flere teleudbydere tilbyder nemlig fri internet, når du er i en lang række lande i Europa. Det betyder, at du kan logge på det mobile netværk, f.eks. 3G eller 4G netværk - uden at det bliver en bekostelig affære.

- 4G-signalet er væsentligt sværere at hacke, end wi-fi er. Derfor er det en klar fordel, hvis du eksempelvis skal synkronisere din e-mail, at du gør det via 4G frem for et åbent wi-fi hotspot, siger Rasmus Theede.

Fakta:

Sikkerhedseksperterne giver dig her flere gode råd til, hvordan du undgår at blive hacket.

1) Tag backup af dine informationer inden rejsen.

- så har dem sikret, hvis din digitale enhed bliver stjålet eller hacket.

2) Download dine applikationer hjemmefra.

- Hvis du på ferien henter spil til ungerne via en wi-fi-forbindelse, risikerer du, at du får besøg af en hacker.

3) Sikre din telefon.

- Sørg for, at din telefon har en fornuftig adgangskode, så den ikke kan hackes, hvis den bliver stjålet

4) Sørg for, at du kan slette indholdet på telefonen.

- De fleste telefoner har en funktion, der gør, at du kan slette alt indholdet på den, hvis den bliver stjålet.

5) Pas på reklameannoncer.

- Hvis du surfer på hjemmesider eller benytter dig af applikationer, mens du er på en wi-fi-forbindelse, så kan du blive udsat for annoncer, der kan være inficerede med virus.

6) Skift passwords, når du kommer hjem fra ferien.

- Har du været meget på nettet og brugt dine koder mange gange, så kan det være fornuftigt at ændre dit password til eksempelvis din mail og netbank. På den måde undgår du, at hackerne har fortsat har fri adgang til dine oplysninger.

/ritzau/FOKUS

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx