Af Ritzau - 30/08-16 18:34; Opdateret: 30/08-16 19:57

Flere ældre koster mere end Hjort afsætter til velfærdFlere ældre koster mere end Hjort afsætter til velfærd

Flere ældre betyder, at der skal bruges flere penge i det offentlige, end regeringen afsætter i 2025-plan.

Regeringen vil i 2025 bruge 22 milliarder kroner mere på velfærd.

Sådan har budskabet lydt fra regeringen tirsdag, hvor 2025-planen blev fremlagt. Men regeringen bliver kritiseret for at oversælge budskabet om mere velfærd.

I virkeligheden forventer Finansministeriet også, at ekstra udgifter til flere ældre i de kommende år vil overstige det beløb, som regeringen har sat af til øget vækst i den offentlige sektor. Dermed kan der tværtimod blive tale om forringelser.

Regeringen foreslår, at væksten i det offentlige forbrug skal være 0,5 procent i de kommende år.

Men alene udviklingen i befolkningen med flere ældre betyder, at det offentlige forbrug stiger med 0,6 procent i alle årene fra 2017 til 2025. Vel at mærke hvis den reale udgift per borger fastholdes.

Den beregning kaldes det demografiske træk og stammer fra regeringens egen 2025-plan.

- Regeringen markedsfører en gennemsnitlig årlig stigning i udgifterne til den offentlige sektor på 0,5 procent som en vækst. Men reelt er der tale om det modsatte. Sådan lyder kritikken fra Anders Bondo Christensen, formand for Danmarks Lærerforening.

Danske Handicaporganisationer deler opfattelsen af, at der reelt vil være tale om besparelser, hvis det offentlige forbrug kun stiger med 0,5 procent årligt.

- Regeringens 2025-plan kan betyde endnu flere besparelser på handicapområdet, skriver formand Thorkild Olesen i en skriftlig kommentar.

- I forvejen bliver mennesker med handicap ramt af besparelser og stramninger på kontanthjælpsområdet, påpeger han.

Da Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) præsenterede regeringens 2025-plan blev han spurgt, om den offentlige velfærd vil blive udhulet med den stigning i det offentlige forbrug, Venstre lægger op til.

- Efter min mening ikke. Hele planen går jo ud på at styrke velfærden, lød hans svar.

- Jeg tror jo, at der er et potentiale for eksempel i den offentlige sektor til at gøre tingene bedre, mere effektivt, lave forretningsgange om.

- Sundhedsvæsnet er et glimrende eksempel på, hvordan man har kunnet effektivisere. Selvfølgelig kan man gøre det flere steder.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Myndighederne advarer: Frygtet...
bt.dk
Her er danskerne stået op til flere...
bt.dk
Se fødslen: Her kommer baby-giraf til...
bt.dk
13 unge bilister taget af politiet på...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx