Af Ritzau - 10/11-16 13:21

Juncker vil høre klar Trump-tale om klima, handel og NatoJuncker vil høre klar Trump-tale om klima, handel og Nato

EU-Kommissionens formand har ingen forventning om, at en handelsaftale falder på plads i år som ellers ventet.

Donald Trump skal efter sin triumf ved præsidentvalget tirsdag stå ved roret for USA's politiske kurs de kommende år.

Og på en række områder kræver EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, at Trump klart og tydeligt melder sin politik ud.

- Vi vil gerne vide, hvordan det fremover vil forløbe med den globale handelspolitik, siger Juncker ved en begivenhed i Berlin ifølge Reuters.

- Vi vil også gerne høre, hvad hans intention er med Nato. Vi er også nødt til at vide, hvilken form for klimapolitik, han regner med at føre. Det må blive opklaret i løbet af de kommende måneder, siger Juncker videre.

I sin valgkamp har Donald Trump blandt andet kritiseret frihandel, nærige Nato-allierede og tiltag til at modvirke global opvarmning.

Tirsdag stemte amerikanerne den republikanske præsident ind i Det Hvide Hus. Han besejrede overbevisende Demokraternes kandidat, Hillary Clinton.

Særligt en frihandelsaftale mellem EU og USA, der lige nu er ved at blive forhandlet på plads, har fået mere dystre udsigter med valget af Donald Trump, lyder det fra Juncker.

- Handelsaftalen med USA ser jeg ikke som noget, der kommer til at ske i købet af de kommende to år, siger kommissionens formand ifølge Reuters.

Planen var ellers at få aftalen på plads i år.

Allerede onsdag inviterede EU-toppen i form af Juncker og EU-præsident Donald Tusk den nyvalgte præsident til et EU-USA-topmøde, så snart det kan lade sig gøre.

Det skrev Juncker og Tusk i et brev til Donald Trump.

- Den samtale vil gøre det muligt for os at udstikke kursen for vores forbindelser de næste fire år, lød det fra Tusk og Juncker.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Hareide afslører sin startopstilling:...
bt.dk
Peter Madsens dødsporno vist frem i...
bt.dk
Poul Bundgaards stenrige barnebarn...
bt.dk
McDonald's løfter sløret for stor...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx