Af Ritzau - 05/12-16 05:31

Vaskemærket afslører cowboybuksers levetidVaskemærket afslører cowboybuksers levetid

Hvad jeans angår, hænger pris og kvalitet ikke altid sammen. Men mængden af det elastiske materiale elastan giver et praj om holdbarheden.

Når man står med et par jeans i hånden, kan det være svært at bedømme, om bukserne kan holde i ét eller ti år, før de går i stykker.

Jeans, eller cowboybukser som mange kalder dem, blev oprindeligt udviklet til at være arbejdsbukser, så de fleste jeans er som udgangspunkt slidstærke.

Men jeans bliver mindre stærke, så snart stoffet bliver behandlet, forklarer Karen Marie Hasling, som underviser og forsker i materialer på Designskolen Kolding.

- Når jeans bliver bleget, eller producenten slider på jeans for at skabe et slidt look, går det ud over styrken. Derfor er det godt at gå efter jeans, der ikke har for mange slidspor, siger hun til Ritzau Fokus.

Man kan også med fordel gå efter jeans, der føles kraftige. Altså hvor stoffet føles tykt. Dernæst kan man tjekke, hvor meget elastan der er i bukserne. Det fremgår af vaskemærket.

Elastan gør bukserne elastiske og giver en god pasform, men jo mere elastan der er i bukserne, jo mindre stærke er de, forklarer Karen Marie Hasling.

Når der kommer huller i jeans, er det typisk stoffet, der går i stykker, og sjældent syningerne, der går op.

- Men man kan gå efter jeans med kraftige sømme. Hvis der er brugt kraftig sytråd, indikerer det, at stoffet også er kraftigt, siger Karen Marie Hasling.

DR's Magasinet Penge foretog for nylig en test af holdbarheden på fem par jeans i samarbejde med Via Design i Herning. De fem par jeans var fra forskellige mærker og kostede 179 kroner, 299 kroner, 799 kroner, 1399 kroner og 2895 kroner.

Bukserne blev bedømt for deres holdbarhed - altså om bukserne smitter af i brug, om farven og formen kan holde til at blive vasket, hvor stærkt stoffet er, og hvor meget slid bukserne kan holde til.

I testen blev bukserne til 799 kroner kåret som de mest holdbare. De dyreste jeans til 2895 kroner fik færrest point.

- Bukserne til 799 kroner er en klassisk Levi's. Levi's har styr på kvaliteten, og for dem er materialet i højsædet. Bukserne til 2895 kroner er blevet behandlet på forskellig vis for at gøre dem bløde, men det er gået ud over styrken, siger hun.

Fakta: Pas godt på dine jeans:

- Undgå at vaske dine jeans for ofte.

- Vask dem, hvis de lugter eller har pletter.

- Et alternativ til vask er at lufte bukserne udenfor.

Kilde: Karen Marie Hasling.

/ritzau/FOKUS

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Jes Dorphs søn gik på samme skole som...
bt.dk
Efterlyser vinderen: Dansker har...
bt.dk
LIGE NU: Rørt kronprins Frederik...
bt.dk
Dansk turistmål truet af lukning...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx