23/03-16 12:47

Tyrkiets regeringsparti er klar med forfatningsudspilTyrkiets regeringsparti er klar med forfatningsudspil

Tyrkiet er klar til at tage hul på ophedet diskussion om ny forfatning inden for få måneder.

Tyrkiets regeringsparti - Retfærdighed og Udviklingspartiet, AKP - vil sidst i april fremlægge et udkast til en ny forfatning i parlamentet, siger premierminister Ahmet Davutoglu.

Premierministeren, som onsdag talte om forfatningen partihovedkvarteret, venter, at parlamentet vil tage stilling til udkastet i maj eller juni.

Diskussionen om en ny forfatning er et dominerende tema i tyrkisk politik.

Kritikere af præsident Recep Tayyip Erdogan hævder, at mange af præsidentens handlinger er motiveret af en proces med at ændre Tyrkiets forfatning, sådan at præsidentembedet får flere beføjelser.

I øjeblikket har Tyrkiets præsident overvejende ceremonielle pligter.

AK-partiet fik flertal i parlamentet ved valget i efteråret 2015. Davutoglu sagde ved sin tiltræden i november, at hans nye regering ville indlede en omfattende reformproces i de kommende seks måneder - både økonomisk, socialt og retspolitisk.

Premierministeren understregede samtidig, at regeringen ville arbejde på at mindske spændingerne i landet. Men han fastholdt det omstridte ønske om en forfatningsændring.

Erdogans og Davutoglus parti, AKP, har absolut flertal i parlamentet i hovedstaden, Ankara. Resultatet ved valget i efteråret var en stor sejr for ikke mindst Erdogan, der i en årrække var premierminister og leder af AKP, indtil han i fjor blev præsident.

Det var den almindelige opfattelse, at valget i efteråret blev udskrevet, fordi AK-partiet ville sikre sig flertal til forfatningsændringen.

Tyrkiets prokurdiske opposition siger, at Erdogan forsøger at skabe et "forfatningsmæssigt diktatur."

/ritzau/Reuters

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Emmas billede er blevet misbrugt igen...
bt.dk
Sofie Linde deler første billede,...
bt.dk
Ung mor sagsøger tv-kanal: Blev fyret...
bt.dk
Se billedet: 'Årgang 0'-Stephanie...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx