Af Ritzau - 19/05-16 17:28

PET-chef: Vigtigt at have hårde midler mod IS-krigerePET-chef: Vigtigt at have hårde midler mod IS-krigere

Selv om der også er farer ved pasinddragelse, så er det et vigtigt virkemiddel, fastslår chefen for PET.

Det kan forårsage stor frustration hos potentielle syrienkrigere, hvis deres mulighed for at drage i hellig krig bliver forhindret.

Det erkender PET-chef Finn Borch Andersen, der dog ikke mener, at det hensyn skal opvejes af fordelen ved at have en række virkemidler i kampen mod syrienkrigere.

Han mener, at blandt andet pasinddragelse er et vigtigt værktøj.

- Det er et vigtigt og nødvendigt virkemiddel. Og så er det klart, at vi samtidig tager stilling til, hvad det skaber for en situation herhjemme, siger han.

Udmeldingen kom torsdag under et debatmøde på Københavns Universitet, hvor tænketanken Ret & Sikkerhed havde inviteret til en snak om danske syrienkrigere.

Det har siden 1. marts været muligt at inddrage passet hos personer, der mistænkes for at ville rejse af sted med det formål at tilslutte sig grupper som Islamisk Stat (IS).

Og senest har justitsminister Søren Pind (V) fremsat et lovforslag, der blandt andet skal gøre det ulovligt at rejse til konfliktramte områder som eksempelvis Syrien.

Finn Borch Andersen hilser alle forebyggende tiltag velkommen.

- Nu er det politikerne, der udstikker rammerne for, hvilke virkemidler vi har. Men der er ingen tvivl om, at hårde midler er nødvendige. Vi skal arbejde rigtig meget med en stor forebyggende indsats, lyder det fra PET-chefen.

Ved debatmødet var fokus på, hvad man skal stille op med de anslåede 135 danske syrienkrigere, der er draget i krig med IS. Og her blev det også diskuteret, hvad de danske syrienkrigere rent faktisk foretager sig, når de drager i hellig krig.

Spekulationer har gået på, at mange af dem har mindre farlige opgaver som eksempelvis madlavning eller at holde vagt.

Men det afviser chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), der også var til stede.

- Det begrænser sig ikke til at vaske op, fastslår FE-chef Lars Findsen, mens han forsikrer, at FE har et godt indblik i, hvordan IS fungerer og er bygget op.

Det samme siger Finn Borch Andersen fra PET.

- Det er vores vurdering, at de deltager i kamphandlinger.

- Vi ved, at cirka en fjerdedel er blevet dræbt i konflikt, og det er et udtryk for, at det ikke bare er hyggetjenester, de påtager sig i IS, siger Finn Borch Andersen.

I Retten i Glostrup er den første danske retssag mod en formodet syrienkriger i gang i disse dage. Her er en 24-årig dansktyrker tiltalt for at tilslutte sig IS.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Morten bruger 5.700 kroner for meget...
bt.dk
Direktør talte over sig og blev...
bt.dk
Chokfyring i Superligaen: Fyrer...
bt.dk
Par krævede erstatning for...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx