Af Ritzau - 09/11-16 11:46

Nebraskas vælgere stemmer dødsstraf tilbage til domstoleneNebraskas vælgere stemmer dødsstraf tilbage til domstolene

Dødsstraf skal genindføres i Nebraska, mener et overvældende flertal af indbyggerne.

Forbrydelser skal kunne straffes med døden i den amerikanske delstat Nebraska. Det mener vælgerne, der tirsdag gav deres mening til kende om sagen, da de samtidig satte deres kryds til præsidentvalget.

For to år siden var det muligt for dommere i staten at sende en dømt kriminel på dødsgangen. Den ret blev dog fjernet sidste år, da statens lovgivende forsamling forbød dødsstraf.

Nu har vælgerne taget stilling til spørgsmålet, og de har svaret rungende ja til at trække forbuddet tilbage og sætte dødsstraffen tilbage i strafparagrafferne.

Ifølge de lokale aviser Omaha World-Herald og Lincoln Journal Star går et overvældende flertal af vælgerne ind for at lade for eksempel drabsmænd blive straffet med døden.

Organisationen Nebraskans for the Death Penalty har siden maj 2015 arbejdet for at lade indbyggerne i staten stemme om loven.

Her var man overbevist om, at vælgerne ville være enige med budskabet, hvis de fik chancen for at stemme om det.

- Den lovgivende forsamling begik en stor fejl i et meget vigtigt spørgsmål, siger Bob Evnen, der er medstifter af bevægelsen, til Omaha World-Herald.

Senator Colby Coash, der har stået i spidsen for at fjerne dødsstraffen, var ikke overraskende skuffet over resultatet.

- Men denne diskussion var værd at tage, siger han til avisen.

Trods udfaldet kan der gå lang tid, før en kriminel bliver henrettet i staten. Ifølge Lincoln Journal Star blev en dødsstraf senest eksekveret i staten i 1997.

Den politiske beslutning i maj sidste år betød, at den hårdeste straf i Nebraska skulle være fængsel på livstid uden mulighed for prøveløsladelse.

Dermed blev Nebraska den første republikansk-dominerede stat siden 1973, der valgte at slette dødsdommen fra listen over, hvilken straf forbrydere kan idømmes.

Samtidig blev staten den 19. af sin slags til at sige stop for henrettelser.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Finn blev mistænkt i Emilie...
bt.dk
Voldsomme optagelser: Skilift går...
bt.dk
Boris Johnson: Sandsynligt at Putin...
bt.dk
Efter nervepirrende omsang: Blachmans...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx