Af Ritzau - 30/03-17 22:33; Opdateret: 31/03-17 06:40

Putin bed af USA på arktisk konference i NordruslandPutin bed af USA på arktisk konference i Nordrusland

Præsident Vladimir Putin sendte hårde ord efter USA's "løgne" og "provokation" på dialogkonference om Arktis.

Temperaturen er godt under frysepunktet, og de pelshueklædte betjente skutter sig på gadehjørnerne omkring Lomonosov Teatret i den nordrussiske by Arkhangelsk.

Indenfor på scenen i teatret er Ruslands præsident, Vladimir Putin, i færd med en paneldebat, der også omfatter den finske præsident, Sauli Niinistö, og den islandske præsident, Guðni Th. Jóhannesson.

Og herinde er temperaturen støt stigende.

Præsidenterne lægger ud med at tale varmt om samarbejdet i Arktis og opfordrer igen hinanden til at fastholde det høje nord som et politisk "lavspændingsområde".

Alt er fred og fordragelighed, indtil debattens moderator - den amerikanske tv-vært Geoff Cutmore - begynder at spørge Putin til forholdet til USA, hvor Rusland er under mistanke for ved hjælp af hacking at have blandet sig i den amerikanske valgkamp.

- Jeg vidste, du ville spørge om det. Jeg ville ikke blande politik ind i det her, der handler om Arktis, men nu lokker du mig ind i det, sagde Putin fra scenen og modtog latter og applaus fra den fyldte sal.

Og han lagde ikke fingrene imellem i sit efterfølgende udfald mod USA.

- Al den løgn og provokation fra USA er en del af deres indenrigspolitiske virkelighed. De spiller bare det antirussiske kort, sagde den gestikulerende præsident fra sin plads på scenen.

Ifølge Putin har russerne strakt sig langt for at imødekomme USA på en række områder og har blandt andet hjulpet den amerikanske ambassadør i Rusland.

- Samtidig har vores ambassadør (i Washington, red.) meget svært ved overhovedet at få et møde i stand. Hvorfor?, spurgte præsidenten.

Den danske udenrigsminister, Anders Samuelsen (LA), var blandt de 800 udenlandske delegerede i teatersalen, hvor han fra sin plads på første række ikke tog større notits af udfaldene fra den russiske præsident.

Faktisk var de i tråd med den linje, ministeren har hørt gennem de seneste to dage i Arkhangelsk, der har været pakket med møder med russiske toppolitikere.

- Mit indtryk efter at have været her nogle dage er, at russerne gerne vil vise en tilbagelænet attitude til alle de anklager, der flyver omkring ørerne på dem, siger Samuelsen.

Spørgsmål: Men Putins udfald var jo lige modsat af tilbagelænet attitude?

- Jeg opfattede det ikke særlig aggressivt. Det var klart et forsøg fra moderatorens side på at få spænding ind i rummet, men for mig virkede det mere, som om han (Putin red.) verfede det af.

/ritzau/

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Højesteret udviser LTF-medlem med...
bt.dk
Se de værste: Sigrid kritiserede...
bt.dk
DMI bekræfter rekord: Aldrig før har...
bt.dk
Stort dansk firma advarer: Svar ikke...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx