Af Ritzau - 10/08-16 04:01; Opdateret: 10/08-16 07:51

Læger vil have hånd i hanke med psykisk syge på bostederLæger vil have hånd i hanke med psykisk syge på bosteder

Bosteder med psykisk syge bør have en læge eller sygeplejerske tilknyttet på fast basis, mener Lægeforeningen.

storybild

En 57-årig medarbejder mistede i marts livet på Center Lindegården, da en hun blev dræbt af en patient. Den slags episoder håber Lægeforeningen, at deres forslag kan forebygge. (Billede: Scanpix/Emil Hougaard)

Bosteder med psykisk syge beboere bør have en læge, psykiater eller sygeplejerske fast tilknyttet. Det mener Lægeforeningen, der har sendt deres forslag til sundhedsminister Sophie Løhde (V).

- Jeg tror, at det er bedre for alle parter. Først og fremmest for patienterne. Men også for de ansatte, der i så fald har en fast person, de kan henvende sig til, hvis de har sundhedsfaglige spørgsmål, siger næstformand for Lægeforeningen, Michael Dupont.

Ifølge Michael Dupont kan eksempelvis en fast tilknyttet læge betyde, at bostederne er bedre rustet til at forebygge voldelige episoder.

- Jeg vil håbe, at det vil give en større kontinuitet, så vi måske i højere grad kan forudsige nogle forløb, der kan ende rigtig galt både for patienten selv og personalet.

Antallet af voldsepisoder er steget de seneste år. I fem tilfælde indenfor de sidste fire år har det ført til drab på personale.

Ifølge Lægeforeningen skyldes det blandt andet, at der er flere beboere, som er ustabile eller tungt medicinerede, som følge af flere patienter og færre sengepladser på landets sygehuse.

Lægeforeningens håb er, at hvis der bliver tilknyttet en læge eller sygeplejerske på bostederne, vil det hjælpe med håndteringen af de beboere, der kræver medicinering.

- Personalets baggrund er jo primært pædagogisk mange steder. Vi opfatter, at mange af de her patienter bliver sygere og sygere, siger Michael Dupont.

- Mange af dem er i behandling med forskellige former for anti-psykotika og andre ting. Det kan være rimelig kompleks noget af det. Det skal man hanke lidt op i, tror jeg.

Her kan personer med en lægefaglig baggrund gøre en forskel, mener næstformanden.

- Man kan overvåge, at medicineringen er korrekt. Det er større og større udstrækning tale om patienter, der får mange præparater, siger han.

Social- og Indenrigsminister Karen Ellemann (V), der har ansvaret for bostederne, udtaler sig ikke om forslaget. Hendes ministerium oplyser til Ritzau, at en arbejdsgruppe ser på forholdene på bostederne.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx