Af Ritzau - 19/08-16 12:29

Mexicos politi henretter 42 mistænkte narkokriminelleMexicos politi henretter 42 mistænkte narkokriminelle

Politi løj om sin rolle i narkoaktion og flyttede rundt på lig og våben, siger undersøgelseskommission.

Politiet i Mexico foretog summariske henrettelser af over 40 personer, som var mistænkt for at være medlemmer af et narkotikakartel, siger en særlig undersøgelseskommission, som landets regering har nedsat.

- Henrettelserne skete på en ranch sidste år, siger Den Nationale Menneskerettighedskommission om sikkerhedsstyrkernes deltagelse i den ekstremt voldelige narkotikakrig.

- I maj sidste år lå det føderale politi i baghold og ventede på formodede medlemmer af Jalisco Ny Generation Kartellet (JNG). De blev omringet på Rancho El Sol nær den lille by Tanhuato i den voldelige delstat Michoacan. 42 mand blev dræbt, hedder det.

- Kun en politimand blev dræbt under kampene, hvor politiet blev støttet af en Black Hawk helikopter. En person blev såret.

Det er en drabsrate, som er langt højere end internationale normer, men den er ikke usædvanlig i Mexicos narkotikakrig.

Og det er højeste antal dræbte i en aktion i Mexico, siden præsident Enrique Pena Nieto kom til magten i 2012 og lovede at sætte en stopper for volden.

- Vi har fastslået, at der skete grove krænkelser af menneskerettighederne begået af det føderale politi, siger Raul Gonzalez, som leder menneskerettighedskommissionen.

Han siger, at politiet har løjet om sin rolle i forløbet, og at syv lig blev flyttet rundt, ligesom våben blev lagt andre steder, end hvor de oprindelig havde været, og at hele stedet blev manipuleret.

- Politiet torturerede to anholdt og brændte to lig, siger Gonzalez.

Kommissionen har ikke kunnet fastslå med sikkerhed, hvordan 15 af ofrene blev dræbt.

Rapporten er et nyt slag mod Pena Nietos styre. Præsident har ikke indfriet løfter om at gribe ind over for den omsiggribende kriminalitet og korruption.

Jurister i menneskerettighedsgrupper har kaldt myndighedernes fremfærd i nogle tilfælde for forbrydelser mod menneskeheden.

- De skulle have været anholdt. De skulle ikke være dræbt, siger Margarito Romero, som er far til en af de dræbte.

/ritzau/Reuters

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Skal du vælge den dyre bilvask i...
bt.dk
United rejste sig efter kæmpe...
bt.dk
Fie Laursen viser sine bryster frem:...
bt.dk
Dansk reality-deltager har fået...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx