Af Ritzau - 24/05-16 13:31

Tjek dig selv for modermærkekræftTjek dig selv for modermærkekræft

Danske kvinder får oftest modermærkekræft på verdensplan. De danske mænd ligger på femtepladsen. Læs her, hvordan du nemt tjekker dig selv.

storybild

Det er en myte, at et modermærke er garanteret kræftfrit, bare fordi der vokser hår ud af det. (Billede: free/)

Når sommeren kommer til Danmark, er det vigtigt at huske solcremen. Det er ikke kun for at beskytte mod hudkræft, men faktisk også modermærkekræft. Det er vigtigt, at du er opmærksom på det, for du har 1 procents chance for at udvikle modermærkekræft i løbet af dit liv.

- Mange tror, at modermærkekræft opstår i gamle modermærker, men hele 50 procent opstår fra nye mærker af, siger læge og ph.d.-studerende i hudkræft ved Roskilde Sygehus, Lotte Themstrup.

Cirka 90 procent af tilfælde af modermærkekræft kan dog behandles, hvis de opdages i tide.

- Fem år efter diagnosticeringen er 87 procent af mænd og 92 procent af kvinder stadig i live, siger analyse- og evalueringskonsulent Christine Lind Behrens ved Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne til Ritzau Fokus.

Man antager, at mændenes tal er lidt lavere alene fordi, at mænd er dårligere til at gå til lægen.

Der er fundet en sammenhæng mellem børn, der er blevet udsat for solskoldning og senere i livet har fået modermærkekræft. Derfor er det altså vigtigt, at du sørger for både at beskytte dig selv og dine nærmeste, når solen brænder igennem.

Christine Lind Behrens fortæller, at solstråler i høj grad hænger sammen med modermærkekræft. Faktisk er det op mod 90 procent af alle tilfælde af modermærkekræft, der direkte er forårsaget af usund omgang med sol og solarier.

Derfor anbefaler Lotte Themstrup, at man jævnligt tjekker sig selv og andre for mistænkelige modermærker. Hvert år opstår nemlig hele 2000 nye tilfælde af modermærkekræft i Danmark. Det er til en tredobling hen over de sidste 30 år.

Flest kvinder bliver ramt, og de farlige modermærker sidder for dem primært på benene. Danske mænd skal til gengæld holde særligt øje med deres torso, hvor de fleste af deres ondartede modermærker befinder sig.

For nemt at tjekke dig selv og dine nærmeste, kan du bruge ABCDE-metoden i ny og næ.

- De første ændringer kan være så små, at man ikke kan se det med det blotte øje, men som udgangspunkt kommer man rigtig langt, hvis man holder øje med sine mærker og reagerer på ting, der ser mystiske ud, siger Christine Lind Behrens.

Kan du svare ja til et af spørgsmålene i ABCDE-metoden, skal du gå til læge. Lad være med at droppe eller udskyde et lægebesøg, hvis dit modermærke opfylder bare ét krav i testen.

- Det er helt sikkert bedre at gå til lægen en gang for meget end en gang for lidt, siger Lotte Themstrup.

Tjek dine modermærker med ABCDE-metoden - Hvis du kan svare ja til et af følgende spørgsmål om dit modermærke, skal du til lægen:

- Asymmetri: Er dit modermærke asymmetrisk?

- Border: Har modermærket en ujævn grænse?

- Colour: Er der mere end to farver i dit modermærke?

- Diameter: Er modermærket mere end seks millimeter i diameter?

- Evolution: Ændrer dit modermærke sig? Herunder bløder, klør eller vokser i tykkelsen eller omkredsen.

Kilde: La Roche-Posay: http://www.laroche-posay.dk/artikel/SkinChecker-Home/a17197.aspx

/ritzau/FOKUS

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

11-årig pige og hendes far dræbt...
bt.dk
Brugte millioner på at ligne den...
bt.dk
Køen til prins Henriks båre var endnu...
bt.dk
48-årig dansk direktør død efter...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx