Af Ritzau - 11/08-16 15:06

V-borgmester kan ikke få flygtningepenge til at rækkeV-borgmester kan ikke få flygtningepenge til at række

Kommunernes tilskud til integration af flygtninge stemmer ikke overens med virkeligheden, siger borgmester.

Den portion penge, som kommunerne har fået tilført af staten, så de kan integrere flygtninge i lokalsamfundet, rækker ikke.

Det siger Fanøs borgmester Erik Nørreby (V), som i forbindelse med budgetplanlægningen for 2017 kan se et stort økonomisk hul forude, hvis kommunerne ikke får flere penge til at løfte integrationsopgaven.

- Omkostningerne er simpelthen for høje i forhold til det tilskud, vi får. Vi kan ikke løse opgaverne inden for det rammebeløb, vi har fået fra regeringen. Der skal langt flere penge til, før at det bare kan løbe nogenlunde rundt, siger Erik Nørreby.

Fanø Kommune er den næstmindste kommune i Danmark, og dermed også en af de kommuner, der er blevet pålagt at modtage det færreste antal flygtninge.

I det første halvår af 2016 har øen vest for Esbjerg modtaget 22 flygtninge.

Men udgiften til at integrere disse flygtninge er stadig langt højere, end hvad borgmesteren kan få til at passe ind i budgettet.

Særligt boligposten har voldt Erik Nørreby problemer.

- Selv om vi bor langt ude vestpå er det ekstremt dyrt at bo til leje på Fanø. Vi har stor mangel på boliger, og vi har simpelthen ikke boliger, vi kan placere de her flygtninge i.

- Derfor bliver det dyre løsninger. Nogen må vi have på Bed and Breakfast eller leje et sommerhus til. Det er jo selvfølgelig kun midlertidige løsninger og nogle ekstremt dyre af slagsen, siger Erik Nørreby.

I forbindelse med topartsaftalen der faldt på plads i foråret, blev der afsat 640 millioner kroner i år til et fast tilskud til nye almene boliger.

Derudover blev der afsat en pulje på 150 millioner kroner til statslig medfinansiering af etablering af midlertidige boliger og ombygning af egnede tomme bygninger til flygtninge.

Men det er ikke tilstrækkeligt for Fanøs borgmester.

- Så må der må komme nogle embedsmænd og fortælle os, hvordan vi skal klare opgaven inden for det beløb, for det kan bare ikke lade sig gøre, siger han.

Han vil gerne have, at staten yder et tilskud af en størrelse, der svarer til udgifterne, så de ekstra flygtninge ikke kommer til at betyde nogen reel merudgift for kommunen.

- Ministeren (finansminister Claus Hjort Frederiksen, red.) har tidligere sagt, det skulle være omkostningsneutralt, og så må han også sørge for, at det bliver det, siger han.

Udmeldingen Erik Nørreby kommer dagen før Venstre holder sommergruppemøde på Fyn.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx