Af Ritzau - 08/12-16 10:59

Nemme opskrifter på sundt juleslikNemme opskrifter på sundt juleslik

Juleslik behøver ikke være fyldt med sukker. Du kan sagtens lave sundt juleslik, som du kan smovse med god samvittighed.

Får du også lidt dårlig samvittighed, når du for femte gang på en time rækker hånden ned i skålen med juleskum og snebolde og skovler en håndfuld ind i munden?

Juleslikket, der lige nu fylder meget på supermarkedernes hylder, er ikke særlig sundt. Men du kan sagtens lave sunde alternativer til juleslikket uden at skulle støve foodprocessor og kageforme af.

- Juleslik behøver ikke at være fyldt med sukker for at smage godt. Der findes utallige opskrifter på sundere snacks, også til julen, så det er bare med at finde nogle sundere alternativer, siger Lærke Mosgaard, der er kostvejleder med speciale i vægttab.

Hendes favorit er havregrynskugler, hvor smør og sukker er skiftet ud med dadler, nødder og mandler, der giver næring til kroppen, men stadig smager sødt.

Dadler, nødder og mandler er gode basisingredienser i sunde julesnacks. Men du skal stadig passe på med at spise for mange dadler.

Der er meget frugtsukker i dadler, og derfor kan man risikere at tage ekstra julekilo på, hvis man spiser for mange dadler, forklarer Anne Seidelin, der er kostvejleder og sundhedscoach. Hun anbefaler, at dadlerne aldrig fylder mere end halvdelen eller to tredjedele af en opskrift.

Det er i det hele taget vigtigt at undgå for meget sukker, hvis man vil smovse med god samvittighed, siger Anne Seidelin.

- Sukker er afhængighedsskabende, og får man først sukker, vil hjernen have mere. Hvis man har tendens til at blive afhængig af sukker, går der ikke mere end tre dage, hvor man spiser slik, før man er afhængig, siger hun.

For at mindske sukkertrangen i løbet af dagen, er det vigtigt at skabe en god bund i maven.

- Det gælder om at få spist godt og stabilt hele dagen igennem, så blodsukkeret ikke svinger for meget. Start dagen med at spise godt med protein, grove kulhydrater og sundt fedtstof, siger Lærke Mosgaard.

Fakta: Opskrift på sunde brunkager (en lille portion):

- 50 gram dadler

- 100 gram mandler

- 2 teskefulde kanel

- 1 teskefuld stødte nelliker

- En halv teskefuld stødt ingefær

- Hak dadler og mandler groft med en kniv og bland med krydderierne. Form små kugler, der trykkes flade på bagepapiret og bages 15 minutter ved 200 grader, indtil de er sprøde udenpå og seje indeni.

Kilde: Kostvejleder og sundhedscoach Anne Seidelin

Fakta: Opskrift på sunde havregrynskugler:

- 160 gram dadler uden sten

- 80 gram mandler

- 50 gram kokosmel plus lidt ekstra til at rulle kuglerne i

- 50 gram havregryn plus lidt ekstra til at rulle kuglerne i

- 30 gram ren kakao uden sukker

- Lidt vand, appelsinsaft eller lignende

- Hak dadler og mandler sammen til en masse. Tilsæt lidt vand og bland kokosmel, havregryn og kakao i. Rul kuglerne og tril dem i kokosmel og havregryn. Stil dem på køl.

Kilde: Kostvejleder Lærke Mosgaard

/ritzau/FOKUS

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Denne pølsevogn skal lukke, fordi den...
bt.dk
Skud affyret i boligområde
bt.dk
Prisvindende forfatterlegende er død
bt.dk
Skuespiller delte billede efter...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx