Af Ritzau - 07/09-16 11:32; Opdateret: 07/09-16 12:58

Hver dag begynder 40 unge under 18 at rygeHver dag begynder 40 unge under 18 at ryge

Eksperter taler for døve øren. Nye tal viser, at 40 unge dagligt begynder at ryge trods årelange advarsler.

Selv om undersøgelser viser, at rygning er skadeligt for helbredet og medfører større risiko for kræft og tidlig død, er der stadig mange unge, der begynder at ryge.

Hver eneste dag begynder 40 unge under 18 år at ryge.

Det fremgår af en analyse fra Statens Institut for Folkesundhed. Her er forskerne bag analysen selv overrasket over antallet af nye rygere blandt de helt unge.

- Man har i så mange år forsøgt at forebygge, at især børn og unge overhovedet skulle begynde at ryge, så 40 nye rygere om dagen er utroligt mange.

- Forebyggelsesmæssigt er vi ude i noget nær en katastrofe, siger professor Janne Tolstrup, Statens Institut for Folkesundhed.

Hun fortæller, at tallet for unge rygere i dag er næsten lige så højt som for tyve år siden.

- Jeg tror, man har tænkt, at rygning ville uddø. Men det går en hel del langsommere, end man havde forestillet sig. Vi ved, at den indslusning, der er blandt nye rygere, på ingen måde er aftagende.

- At være daglig ryger tager i gennemsnit ti år af den samlede levetid. Det er en katastrofe, at vi med al den viden simpelthen ikke har været i stand til at dæmme op for det tal.

Ifølge professoren skal man skrue på nogle andre håndtag, hvis man vil problemet til livs.

- Ud fra de her tal kan vi meget klart sige, at det, vi har gjort indtil videre, ikke har været godt nok. Det er en oplagt mulighed at sætte prisen op, selv om den politiske velvilje ikke er der.

- Ser man på realpriser, har det aldrig været billigere at ryge end nu. Selv i 60'erne var det dyrere. Det hænger ikke sammen, når noget, der er virkelig farligt, ikke koster specielt mange penge, siger Janne Tolstrup.

Det initiativ bakkes op af formanden for Vidensråd for Forebyggelse, Morten Grønbæk.

- Prisstigninger har vi set mange eksempler på rundt omkring i verden. Det har vist sig at have en dramatisk effekt i forebyggelsen mod rygning blandt unge, siger han.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx