Af Ritzau - 14/06-17 10:17; Opdateret: 14/06-17 13:15

Søstre skal have erstatning fra kommune i misbrugssagSøstre skal have erstatning fra kommune i misbrugssag

I årevis blev søskende misbrugt af deres plejefar. Onsdag blev Slagelse Kommune dømt til at betale erstatning.

Tre søstre får hver 100.000 kroner i erstatning fra Slagelse Kommune i sag om misbrug.

Sådan lyder dommen i Østre Landsret i en principiel sag onsdag. Søstrene har sagsøgt kommunen, efter at de gennem en årrække blev udsat for overgreb i det hjem, hvor de var i familiepleje.

De tre kvinder, der nu er i 20'erne, mener, at kommunen svigtede dem, da de blev udsat for overgreb af deres plejefar, og at kommunen ignorerede alle advarsler. Den vurdering er retten enig i.

Kommunen har svigtet, fremgår det af dommen. Overgrebene, som søskendeflokken blev udsat for i hjemmet, hvor de boede fra 1999 til 2005, burde være blevet opdaget og forhindret.

Advokat Mads Krøger Pramming, der repræsenterer søstrene, har rejst sagen på baggrund af menneskerettighedskonventionen.

Han mener, at kommunen krænkede pigernes menneskerettigheder ved ikke at stoppe den nedværdigende behandling, som de fik i plejefamilien.

Særligt afgørelsen om, hvorvidt pigernes krav var forældede, som Slagelse Kommune argumenterede for, noterer han sig med tilfredshed i dommen.

- Den tilsidesætter de danske forældelsesregler og gør Slagelse Kommune ansvarlig for det, der er sket, med hjemmel i menneskerettighederne, siger han.

Søstrene blev placeret i plejehjem i februar 1999, da de var mellem fire og otte år gamle. Her blev de udsat for vold og seksuelt misbrug.

Løbende blev Skælskør Kommune, som først havde sagen, og senere Slagelse Kommune, underrettet om, at noget var noget galt i plejefamilien.

I 2008 blev plejefaren dømt for vold og overgreb. Dommen blev senere stadfæstet i landsretten.

Ifølge Mads Pramming er pigerne glade for, at der endelig er nogen, der er blevet stillet til ansvar.

- Kommunen kunne have forhindret det, men det gjorde de ikke. Det har de (søstrene red.) nu rettens ord for, siger han.

Sagen bliver anset for at være principiel og er derfor begyndt direkte i landsretten uden at runde byretten. Dommen forventes at få afgørende betydning for lignende sager.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx