Af Ritzau - 07/12-16 08:45

Almindelige mavebøjninger batter ikke megetAlmindelige mavebøjninger batter ikke meget

Hvis du vil have en flad og veltrænet mave, er almindelige mavebøjninger og "planken" ikke den mest effektive fremgangsmåde.

Når mavemusklerne skal trænes, tyr mange til den gode gamle mavebøjning. Men hvis du vil have en flad og veltrænet mave, er den almindelige mavebøjning ikke nødvendigvis den mest effektive øvelse.

- Der kommer ikke til at ske noget ved, at du ligger hjemme på soveværelsesgulvet og tager 200 mavebøjninger hver aften. Kun lige i begyndelsen, hvis du er totalt utrænet, siger Toke Henriksen, fysioterapeut og personlig træner til magasinet Euroman.

Det er Mogens Theisen Pedersen enig i. Han er lektor i integreret fysiologi på Københavns Universitet.

- Hvis man laver 200 mavebøjninger om dagen, træner man sin udholdenhed, siger han.

Hvis man går efter en markeret sixpack, skal man hive en vægtskive frem og holde den ind mod overkroppen, mens man laver mavebøjninger.

- Hvis man vil opbygge muskelstyrke i maven, skal man bruge en belastning, som er så tung, at man maksimalt kan lave 10 gentagelser. Og så lave to til tre sæt et par gange om ugen, siger Mogens Theisen Pedersen.

Men det betyder ikke, at man slet ikke får noget ud af almindelige mavebøjninger uden belastning, siger Morten Zacho, idrætsfysiolog ved Center for Aktiv Sundhed.

- Det er ikke spild af tid at lave almindelige mavebøjninger. Ligesom man kan styrke musklerne med belastning, kan man også styrke musklerne ved at lave mange gentagelser. Begge dele vil give et resultat, siger han.

Ifølge Morten Zacho er en kombination af den almindelige mavebøjning, mavebøjninger med vægtskiver og skrå mavebøjninger den bedste og mest effektive måde at træne sin mave på.

- Men hvis man skal pege på én maveøvelse som den mest effektive, er det mavebøjninger med belastning på, siger han.

Planken, hvor man holder sig oppe på underarme og tåspidser, har han til gengæld ikke meget til overs for. Ifølge Morten Zacho kan planken bruges som et supplement til mavebøjninger, men den er ikke en effektiv måde at træne mavemuskler på i sig selv.

- Planken er opreklameret. Den kan være et supplement til mavebøjninger, men den er ikke en speciel genial måde at træne mave på, siger Morten Zacho.

Fakta: Mavebøjninger fjerner ikke fedt på maven

- Mavebøjninger med belastning er godt til at styrke mavemuskler, men mavebøjninger i sig selv fjerner ikke fedt om maven.

- For at fjerne fedt på maven, skal du kombinere mavebøjninger med konditionstræning, hvor du får pulsen op og forbrænder fedt

- Træningsøvelsen planen er ikke i sig selv en god maveøvelse. Den kan i stedet bruges som et supplement til mavebøjningerne.

Kilde: Morten Zacho, Mogens Theisen Pedersen

/ritzau/FOKUS

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Elon Musk om Tesla-problemer: 'Det...
bt.dk
Simon Kjærs ven bad om et godt...
bt.dk
Ekspert undrer sig over...
bt.dk
11-årig fundet bevidstløs i park: Mor...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx