Af Ritzau - 12/08-16 11:08

Virtual reality giver lammede førligheden tilbageVirtual reality giver lammede førligheden tilbage

Ny opsigtsvækkende forskning er ifølge forskerne uhørt fremskridt for behandlingen af rygmarvsskader.

Et hold amerikanske forskere har gjort opsigtsvækkende fremskridt i forbindelse med et studie af lammede patienter.

I et år fulgte forskerne otte patienter med rygmarvsskader for at se, hvordan deres hjerner ville reagere, når de blev stimuleret i en computergenereret virkelighed - såkaldt virtual reality.

- Til vores store overraskelse kunne vi konstatere, at længerevarende træning med hjernemaskinen udløste en delvis neurologisk heling, siger dr. Miguel Nicolelis, professor i neurovidenskab og biomekanik på Duke University, i en pressemeddelelse.

- Vi havde ikke forventet at se, at nogle af patienterne ville genvinde kontrollen over musklerne i benene under læsionen og følelsen i benene under rygmarvsskaden, uddyber han.

Resultaterne af forskningen er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Science Report.

Efter at være komplet lammede i benene kunne fire af deltagerne i studiet diagnosticeres som delvist lammede efter forløbet - ifølge forskerne et uhørt fremskridt.

En 32-årig kvinde, der har været lam fra livet i mere end ti år, oplevede det største fremskridt.

Efter 13 måneders forsøg kunne hun stå på sine ben ved hjælp af en særlig skinne og med assistance fra en fysioterapeut. Hun kunne tilmed selv lave gå-bevægelser, da hun blev spændt fast i seletøj over gulvet.

Forskerne regner med, at træningen af hjernen gennem virtual reality kan være med til at skabe nye nervebaner i hjernen, der dermed igen kan kommunikere med de lammede kropsdele.

- Vi har faktisk måske udløst en plastisk reorganisering af hjernebarken ved at indsætte et billede af de nedre lemmer og bevægelse i hjernen, siger dr. Miguel Nicolelis.

/ritzau/Reuters/AFP

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx