Af Ritzau - 12/08-16 10:54

Bombeangreb i Thailand kan være reaktion på ny forfatningBombeangreb i Thailand kan være reaktion på ny forfatning

Bombeangrebene det seneste døgn bryder med de senere års ro i landet, fortæller Ritzau-journalist i Thailand.

I mange år var der jævnligt bomber i den sydlige del af Thailand, hvor et muslimsk oprør luftede vrede mod det buddhistiske styre. Alligevel kommer de otte bomber, der blandt andet har ramt turistattraktioner i landet det seneste døgn, som et chok.

Det fortæller Ritzau-journalist Flemming Kruhøffer, der bor i landet.

- De her bomber er meget unormalt i al almindelighed. Vi har tidligere under politiske spændinger set store uroligheder i Thailand. Men de seneste år har der være mere stille i kraft af militærjuntaen, siger Flemming Kruhøffer.

Bomberne kommer samtidig med, at det er dronningens fødselsdag, hvor thaierne holder fri.

- Det er bemærkelsesværdigt, at nogle gør et voldeligt forsøg på at forstyrre ro og orden. Det er en helligdag, og det er noget, som thaierne går meget op i, siger Flemming Kruhøffer.

Endnu er det ikke klart, hvem der står bag de otte eksplosioner, der har ramt Thailand det seneste døgn.

Men ifølge Flemming Kruhøffer rapporterer de thailandske medier om, at bomberne kan have politiske årsager.

- Ved søndagens forfatningsvalg fik man indskrevet militæret som en stor magtfaktor i thailandsk politik.

- Premierministeren indikerer, at der med bomberne kan være tale om en politisk reaktion. Han siger, at det er nogle, der er interesseret i at destabilisere Thailand, der står bag, siger Flemming Kruhøffer.

Forfatningen skal bane vej for et parlamentsvalg næste år. Men den indebærer, at kommende regeringer skal regere på betingelser dikteret af militæret.

Dermed er den også blevet en tillidserklæring til den militære junta, der under ledelse af premierminister og hærchef Prayuth Chan-ocha tog magten i 2014 ved et kup.

Mange kritikere - deriblandt Thailands store politiske partier - har kaldt forfatningen udemokratisk. Blandt andre de såkaldte "rødskjorter", der er tilhængere af den afsatte premierminister.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx