Af Ritzau - 31/10-16 04:39; Opdateret: 31/10-16 05:17

Venezuelas Maduro møder opposition i snak ledet af VatikanetVenezuelas Maduro møder opposition i snak ledet af Vatikanet

Præsident Maduro mødtes søndag til indledende samtaler med oppositionen for at drøfte landets politiske krise.

Venezuelas upopulære socialistiske præsident, Nicolas Maduro, mødtes søndag med flere oppositionsledere til indledende samtaler i et forsøg på at løse landets politiske krise.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Forhandlingerne er indledt på initiativ fra Vatikanet, men boykottes fortsat af 15 partier, som er vrede over myndighedernes aflysning af en folkeafstemning. Afstemningen havde fra oppositionens side til formål at fjerne Maduro fra præsidentposten.

Meningsmålinger viser, at den upopulære præsident ville have tabt en folkeafstemning og dermed udløst et præsidentvalg.

53-årige Maduro ankom søndag aften lokal tid til et museum i hovedstaden, Caracas, for at deltage i samtalerne. Her tog han ifølge Reuters varmt imod de fem oppositionsledere.

Til stede var også tidligere præsident i Spanien Jose Luis Zapater, som mægler på vegne af Vatikanet.

Om situationen i Venezuela udtaler pave Frans' udsending, ærkebiskop Claudio Maria Celli:

- Paven følger situationen i dette land meget nøje og håber, at denne proces kan fortsætte fredeligt.

Ud over en folkeafstemning kræver Venezuelas opposition frihed for politiske fanger, humanitær hjælp i en hidtil uset økonomisk afmatning og respekt for Nationalforsamlingen, hvor oppositionen har flertal.

Oppositionen betegner søndagens samtaler som et "sonderende møde".

Maduros modstandere siger, at 17 års socialisme har ødelagt Opec-nationens økonomi og knust dets demokrati. Imens siger regeringen, at en USA-støttet elite søger mod at begå et voldeligt kup.

Den stadigt mere militante opposition optrappede i sidste uge sin indsats mod at få præsidenten afsat. Det skete med protester, der tiltrak flere hundrede tusinde over hele landet.

I sammenstød i delstaten Miranda blev en politibetjent skudt og dræbt. Flere end 120 demonstranter blev såret og 147 mennesker anholdt.

Krisen er udløst af snart to år med drastisk faldende oliepriser, der fuldstændigt har slået benene væk under landet med verdens største oliereserve.

Maduro overtog magten i Venezuela, da den tidligere præsident, Hugo Chávez, døde af kræft i 2013.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx