Af Ritzau - 26/01-17 15:21; Opdateret: 26/01-17 16:33

Bredt flertal vil gøre realkreditskift nemmere og billigereBredt flertal vil gøre realkreditskift nemmere og billigere

Politikerne vil begrænse, hvor meget der må opkræves, når kunder skifter realkreditinstitut.

Det skal være billigere at flytte sit boliglån fra et realkreditinstitut til et andet.

Sådan lyder budskabet fra erhvervs- og vækstminister Brian Mikkelsen (K), der torsdag præsenterer en bred politisk aftale om realkreditmarkedet.

- Det vigtigste for mig har været at ramme balancen, så vi sikrer forbrugerne de billigst mulige lån, og at det bliver nemt at skifte selskab, men at vi ikke underminerer realkredittens indtjeningsmuligheder, siger Brian Mikkelsen.

Han understreger nu, at dagens aftale er et kompromis mellem regeringen og Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, De Radikale og SF.

Den følger op på de anbefalinger, som sidste efterår kom fra et ekspertudvalg om gennemsigtighed og mobilitet på realkreditmarkedet.

Realkreditten og banker må fremover højst opkræve halvdelen af summen af kurtage og kursskæring, hvis en kunde skifter inden for et halvt år efter en varslet prisforhøjelse.

Samtidig forbydes det at opkræve indfrielsesgebyr i varslingsperioden.

Kurtage og kursskæring er udgifter forbundet med at købe og sælge de obligationer, der ligger bag realkreditlånene.

Finansrådet var stærkt kritisk over for, at det skulle fjernes. Og da anbefalingerne blev præsenteret, var Brian Mikkelsen selv modstander af idéen som daværende erhvervsordfører for De Konservative.

Men den modstand har ministeren lagt fra sig for at sikre en bred aftale.

- Nu var det vigtigt at få et bredt politisk flertal. Der er ikke nogen, der har fået deres ønske 100 procent inklusiv mig, men jeg tror, at alle kan se sig selv i aftalen, siger han.

Den særlige varslingsperiode er desuden øget fra tre til seks måneder. Det vil sige, at boligejerne skal have besked seks måneder før, at et bidrag hos realkreditten eller et rentetillæg i banken sættes op.

Det bliver også muligt for låntagere, hvis lån overskrider lånegrænserne, at skifte institut. Det vil gavne mobiliteten, mener partierne.

Hos Socialdemokratiet lægger erhvervsordfører Thomas Jensen også vægt på, at det har været vigtigt at sikre en bred aftale.

- Vi er enige om at imødekomme forbrugerne, så det bliver billigere for dem at skifte.

- Samtidig holder vi hånden under vores realkreditinstitutter, så vi også i fremtiden har verdens bedste boligfinansieringssystem, nemlig realkreditsystemet, siger han.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Bokser om Kesslers trone: Ny...
bt.dk
Politiet lader bøderne regne over...
bt.dk
Nærmer sig podiet: Brølstærk Fuglsang...
bt.dk
Håndværkere skal i retten: Anklages...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx