Af Ritzau - 25/10-16 07:06; Opdateret: 25/10-16 15:51

Regeringen vil lade unge under 18 år servere alkoholRegeringen vil lade unge under 18 år servere alkohol

SF og fagforbundet 3F er stærkt imod regeringens lovforslag om at lade mindreårige servere alkohol.

storybild

Hvis det står til regeringen, vil det i fremtiden være muligt for 15-årige at servere alkohol på caféer og spisesteder. (Arkivfoto) (Billede: Free/Aleksandr Volkov)

I fremtiden kan unge på 15 år servere øl til maden på caféer og restauranter, hvor man i dag skal være 18.

I hvert fald hvis det står til regeringen, der med et nyt lovforslag vil sænke aldersgrænsen for serveringspersonale på spisesteder, der serverer alkohol.

Ifølge Venstres erhvervsordfører, Torsten Schack Pedersen, er den nuværende lovgivning for rigid, når 15-årige ikke må være til stede i lokaler, hvor der serveres alkohol.

Han mener, at det bør være muligt for de unge at arbejde sådan nogle steder, så længe de er under opsyn af en voksen.

- Vi er helt trygge ved, at unge mennesker serverer alkohol på en restaurant eller café, hvor hovedformålet er servering af mad, siger han til Ritzau.

Forslaget møder modstand fra både oppositionen og fagforbundet 3F, der er stærkt imod regeringens forslag.

Spørger man erhvervsordfører i SF, Lisbeth Bech Poulsen, er det fuldstændigt sindssygt at sætte unge i den situation.

Hun frygter, at der vil opstå situationer, hvor 15-årige skal servere alkohol og sige nej til en bredskuldret mand, der er blevet for fuld. Der er ifølge hende ingen garanti for, at den voksne er i nærheden, når der er brug for det.

- Lovgivningen er på ingen måde indskrænket til caféer og spisesteder. Det kan lige så godt være en bar, hvor folk kommer for at drikke sig meget fulde, men hvor det er muligt at købe en cowboytoast, siger ordføreren til Ritzau.

Ifølge hende kommer forslaget helt uventet og er fuldstændig unødvendigt.

Men Torsten Schack Pedersen mener, at det er en fornuftig lempelse af reglerne. Han pointerer, at der er tale om spisesteder og ikke barer.

Ifølge Avisen.dk fremgår det af restaurationslovens paragraf 27, at det er ulovligt for mindreårige at arbejde steder, hvor der serveres stærk alkohol.

Men jævnfør regeringens forslag skal unge have lov til at arbejde med blandt andet afrydning, rengøring og servering frem til klokken 22, så længe der er opsyn af en person over 18 år.

Restaurationsbranchen selv har længe kæmpet for at få lovgivningen lempet.

Ifølge Katia Østergaard, direktør i arbejdsgiverorganisationen for hotel og restaurationserhvervet Horesta, er det ikke et problem, at mindreårige arbejder steder, hvor der kan opstå situationer med fulde mennesker.

- Der skal være en kombination af voksne og unge på arbejdspladsen, hvor de voksne tager sig af sådan nogle ting som fulde folk, siger hun.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx