Af Ritzau - 28/09-16 04:12

Nekrolog: Fredsmageren Shimon Peres er dødNekrolog: Fredsmageren Shimon Peres er død

Den tidligere israelske præsident og modtager af Nobels fredspris er død efter et slagtilfælde.

Shimon Peres, der i årtier spillede en central rolle i ledelsen af Israel og i fredsprocesserne i den urolige region, døde 28. september 2016 efter et slagtilfælde for to uger siden.

Det oplyser det statslige nyhedsbureau i Israel ifølge Reuters.

Shimon Peres, der var modtager af Nobels fredspris, blev født i Polen den 2. august 1923.

Han var en af de politikere, der bragte historiens vingesus med sig. Han kom til det daværende britiske palæstinamandat med familien i 1934 og var således voksen, da staten Israel blev udråbt i 1948.

Han kom med i Arbejderpartiet, der regerede landet i dets første årtier, og her steg han i graderne og var blandt andet rådgiver for Israels første premierminister, David Ben-Gurion.

I 1950'erne var han departementschef i forsvarsministeriet og sikrede da under en hemmelig aftale med Frankrig, at Israel kunne sætte gang i det atomprogram, der i dag menes at have udstyret Israel med flere hundrede atomsprænghoveder. Israel har dog aldrig bekræftet, at landet er atommagt.

I 1984 til 1986 var han premierminister som led i en regeringsaftale, hvor koalitionsregeringen aftalte, at partierne skulle have posten på skift. I 1995 overtog han posten, da premierminister Yitzhak Rabin blev myrdet.

Peres modtog også Nobels fredspris. Den fik han sammen med Rabin og den afdøde leder for palæstinenserne Yasser Arafat for i 1993 at have indgået den såkaldte Oslo-aftale om palæstinensisk selvstyre.

Shimon Peres havde en meget fin næse for, hvor magten i de ofte kaotiske forhold i israelsk politik er.

I 2005 forlod han således sit gamle parti og gik sammen med den højreorienterede Ariel Sharon, der da var premierminister, for at danne et nyt parti, Kadima.

I 2007 lykkedes det Peres efter kampvalg i parlamentet at blive Israels præsident. En post han bestred til 2014.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Trump aflyser møde med Nordkorea
bt.dk
Profil afslører Ståles barske...
bt.dk
Brøndby-boss kommer med overraskende...
bt.dk
Flyttede 17 dage før samlever døde:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx