29/01-16 13:28; Opdateret: 29/01-16 14:46

Sygeplejerske tiltales for tre drab og et drabsforsøgSygeplejerske tiltales for tre drab og et drabsforsøg

Efter 11 måneder som varetægtsfængslet har sygeplejerske fået besked om, at hun er tiltalt for drab.

storybild

Arkivfoto (Billede: Polfoto)

En sygeplejerske er fredag blevet tiltalt for tre drab og et drabsforsøg begået mod ældre patienter på sygehuset i Nykøbing Falster.

Det oplyser kvindens forsvarsadvokat, Jørgen Lange, til Ritzau.

Den 31-årige sygeplejerske var egentlig sigtet for fire drab og et drabsforsøg. Men Statsadvokaten i København har tilsyneladende vurderet, at beviserne for et af de påståede drab var for svage til en tiltale.

Siden sin anholdelse i begyndelsen af marts har kvinden nægtet sig skyldig, men måned efter måned har dommere i både by- og landsret valgt at forlænge hendes fængsling.

Det er allerede nu besluttet, at retssagen mod kvinden starter til marts.

OVERBLIK: Her er sagen mod drabstiltalt sygeplejerske

Beviser mod sygeplejerske tæller et sprøjtehylster og obduktionserklæringer. Ingen så de påståede forbrydelser

En sygeplejerske fra Nykøbing Falster beskyldes for at have dræbt tre patienter og for at have forsøgt at dræbe en fjerde.

Fredag oplyser anklagemyndigheden, at der nu er rejst tiltale mod den 31-årige kvinde.

To af de påståede drab og drabsforsøget skal have fundet sted på den samme lange vagt fra 28. februar til 1. marts 2015. Det tredje drab skal den 31-årige have begået i 2012. Læs her om ofrene og politiets beviser mod kvinden.

* Sygeplejerskens første påståede offer er en 72-årig mandlig patient. Han døde i marts 2012 under sin indlæggelse på sygehuset i Nykøbing Falster.

- Obduktionen viste, at patienten fik medicin i forgiftningsmæssig koncentration. Allerede dengang undersøgte politiet hændelsen som værende mistænkelig, men undlod at gå videre med efterforskningen.

- I august sidste år valgte anklagemyndigheden at sigte den 31-årige for drabet. Blandt andet har en kollega fra dengang fortalt, at han i minutterne inden mandens død så sygeplejersken komme gående ned ad gangen med en sprøjte med klar væske i hånden.

* Sygeplejerskens andet påståede offer er en mand på 66 år.

- Han bliver indlagt på sygehuset i Nykøbing Falster 28. februar omkring klokken 16. Det er en anden sygeplejerske, sagens hovedvidne, PL, der tager sig af patienten.

- På et tidspunkt opdager PL, at der er et hvidt stof i patientens drop. Det eneste hvide stof, de har på afdelingen, er stesolid. Det har PL ikke givet ham, har hun fortalt politiet. Patienten får det pludselig dårligt og dør omkring klokken 20.30.

- Obduktionserklæringen viser, at dødsårsagen må antages at være en forgiftning af morfin blandet med andre stoffer.

* Sygeplejerskens tredje påståede offer er en 86-årig kvindelig plejehjemsbeboer. Hun er svært dement.

- Den 86-årige bliver indlagt 28. februar omkring klokken 14. Hun dør klokken 20.37.

- I forbindelse med obduktionen finder man en dødelig koncentration af morfin i kombination med andre medikamenter. Obduktionserklæringen viser, at dødsårsagen må antages at være morfinforgiftning.

* Sygeplejerskens fjerde påståede offer er den 73-årige Maggi Rasmussen.

- Hun bliver indlagt om formiddagen 28. februar med en blodprop i hovedet.

- Igen er der tale om en patient, som sagens hovedvidne, PL, har ansvaret for. Tidligt om morgenen 1. marts kommer hun ind for at se til patienten og finder den 31-årige sygeplejerske stå bøjet over den sengeliggende kvinde.

- PL har fortalt politiet, at den sigtede havde to store sprøjter i hånden. Da den 31-årige opdagede sin kollegas tilstedeværelse, vendte hun sig ifølge PL om og foldede begge arme over brystet, som ville hun skjule, hvad hun havde i hænderne.

- Få minutter senere får patienten hjertestop. Det lykkes dog at genoplive kvinden.

- Senere viser en retskemisk undersøgelse, at Maggi Rasmussen har en forgiftningsmæssig koncentration af tre typer medicin, herunder morfin, i blodet.

- Et sprøjtehylster, som bliver fundet i en container ved sygehuset, rummer rester af netop disse tre stoffer. Sundhedsfaglige eksperter har fortalt, at man aldrig blander stoffer i en sprøjte, og at fundet derfor er meget usædvanligt.

Kilde: Anklager Michael Boolsens præsentation af sagen ved en stribe retsmøder.

/ritzau/

/ritzau/

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx