Af Ritzau - 29/06-17 12:46

Udviklingshæmmede: Politikere må sikre alles stemmeretUdviklingshæmmede: Politikere må sikre alles stemmeret

Når domstolene ikke kan sikre handicappede med værgemål stemmeret, så må politikerne handle, mener forening.

Folketingets politikere må op af stolene og gøre noget.

Sådan lyder opfordringen fra landsforeningen for udviklingshæmmede, LEV, efter at Østre Landsret torsdag har afvist at give fire mentalt handicappede personer stemmeret ved folketingsvalg, fordi de har en økonomisk værge.

- Det her er så centralt et demokratisk problem, at man må spørge politikerne i Folketinget, hvordan de så vil løse det, når nu retten har fundet, at menneskerettighederne og handicapkonventionen åbenbart ikke gælder i Danmark, siger formand i LEV Anni Sørensen

Hun vil ikke selv pege på, hvorvidt løsningen er en ændring af Grundloven eller ej, men opfordrer politikerne til at komme på banen med løsningsforslag.

- De må jo have en interesse i, at alle borgere, også dem der ikke kan styre deres økonomi, selvfølgelig skal udøve deres demokratiske ret, siger Anni Sørensen.

Der er i alt omkring 2000 personer i Danmark, der har fået frataget deres ret til at stemme ved folketingsvalg, fordi de er underlagt et såkaldt §6-værgemål, hvor en værge varetager deres økonomi.

Dermed er de ifølge Grundlovens bestemmelser ikke at betragte som myndige, og derfor får de ikke valgkort til folketingsvalg.

Men en sådan praksis er ikke alene uretfærdig, den er også håbløs gammeldags, mener Anni Sørensen.

- Det er en rest af et syn på mennesker, som ikke værdige. Det er utidssvarende og stemmer ikke overens med den øvrige lovgivning, hvor man ikke må diskriminere på grund af handicap, siger hun.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Finns hus er usælgeligt: Et enkelt...
bt.dk
Tilskuere stormede ind på banen:...
bt.dk
Tjek op på dit boliglån og spar...
bt.dk
Michael Laudrup så Wozniacki spille:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx