Af Ritzau - 29/12-16 07:21

Nytårskrudtet fra sidste år kan stadigvækNytårskrudtet fra sidste år kan stadigvæk

I hvert fald hvis du har opbevaret det korrekt i løbet af året. Læs her, hvordan dit fyrværkeri skal have været opbevaret.

Nåede du ikke at få fyret alt dit fyrværkeri af sidste nytår, så er der intet i vejen for, at du kan bruge det i år.

Fyrværkeri kan nemlig ikke blive dårligt eller miste effekt af bare at ligge - så længe du opbevarer det fornuftigt. Det fortæller Jan Møller Mikkelsen, der er kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen.

- Vær opmærksom på, at fyrværkeriet har været opbevaret køligt og tørt, og at det ikke har været tabt, så det er blevet beskadiget, siger Jan Møller Mikkelsen.

Man bør derfor tjekke, at ens fyrværkeri ikke har synlige skader på selve rakethovedet eller på raketpinden. En helt eller delvist knækket raketpind kan nemlig gøre raketten helt uforudselig, lyder det fra Jan Møller Mikkelsen.

- Hvis fyrværkeri er beskadiget, kan det reagere helt anderledes, end det er konstrueret til. Det kan skyde i uforudsete retninger eller på andre måder opføre sig anderledes end forventet, siger han.

Man skal også være sikker på, at ens fyrværkeri ikke har været udsat for vand eller fugt, da det også kan have betydning for, hvordan raketterne opfører sig. Suger den såkaldte raketmotor, der har til opgave at få raketten op i luften, fugt, er der en risiko for, at der kan opstå farlige situationer.

Vil du også være helt sikker på, at dit fyrværkeri ikke antænder i dit hjem i løbet af året, er der visse forbehold, du bør tage. Det fortæller Karsten Nielsen, der er direktør i Fyrværkeribrancheforeningen:

- Fyrværkeri skal altid opbevares tørt, og så skal man holde det væk fra varmekilder og elektriske installationer. De elektriske installationer kan nemlig blive varme, så det er en ekstra sikkerhed i forhold til, at fyrværkeriet ikke skal antænde, siger han.

Sidder du derhjemme med noget fyrværkeri, som du ikke ved om stadig virker, bør du ikke tage chancer. I stedet for skal det afleveres på genbrugspladser rundt om i landet.

Det er dog en god idé først at kontakte kommunen for at høre, om din lokale genbrugsplads kan modtage fyrværkeri - det er nemlig ikke alle, der kan det.

Fakta: Sådan håndterer du fyrværkeri korrekt:

- Du må transportere fyrværkeri hjem til eget brug, men du må ikke opbevare mere end fem kilo krudt. Vægten af krudtet i hver enkelt produkt står angivet på varen.

- Pas på dig selv og tilskuerne. Følg sikkerhedsafstandene, der står på fyrværkeriet.

- Pas på omgivelserne. Fyrværkeri må eksempelvis ikke anvendes nærmere end 100 meter fra en bygning med et let antændeligt tag - eksempelvis et stråtag. Ved affyring af raketter er sikkerhedsafstanden 200 meter.

- Affyrer du batterier, skal de stå tørt og fladt på jorden, så de ikke vakler og vælter under affyring.

- Husk sikkerhedsbriller, og læn dig ikke ind over antændt fyrværkeri. Et antændingspind kan være at foretrække.

- Brug kun lovligt fyrværkeri, der har et SIK-nummer eller et CE-mærke. Du må dog ikke indføre fyrværkeri i Danmark fra udlandet - heller ikke hvis det er CE-mærket.

Kilde: Sikkerhedsstyrelsen

/ritzau/FOKUS

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Skærpet mistanke: Udbredt kemikalie...
bt.dk
Uheldig kameramand måtte syes efter...
bt.dk
Politiet: Mand faldt ned fra lygtepæl...
bt.dk
Mor bakker op om udskældt rektor: Jeg...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx