Af Ritzau - 19/12-16 13:16; Opdateret: 19/12-16 13:30

Omstridt grønlandsk løsgænger smides ud af rødt valgforbundOmstridt grønlandsk løsgænger smides ud af rødt valgforbund

Efter en aftale med Venstre, som gjorde Aleqa Hammond til udvalgsformand, ekskluderes hun nu fra valgforbund.

Den grønlandske politiker og løsgænger Aleqa Hammond ekskluderes fra sit valgforbund med blandt andet Socialdemokratiet.

Det skriver Socialdemokratiet i en pressemeddelelse.

Det sker, efter at Venstre gav hende formandsposten i Grønlandsudvalget, mod at hun lover ikke at stemme imod regeringen i kabinetsspørgsmål.

Hun blev i august ekskluderet fra partiet Siumut efter en sag om brug af Folketingets kreditkort. Men hun fik lov at fortsætte i valgforbundet, så hun kunne opnå pladsen som næstformand i Grønlandsudvalget.

Derfor vækker hendes aftale med Venstre undren.

- I stedet for at kæmpe for socialdemokratiske værdier i respekt for de grønlandske vælgere, der har vist hende tillid, har Aleqa Hammond nu valgt at sælge sit mandat til Venstre, så hun kan få formandsposten for Grønlandsudvalget, skriver Socialdemokratiet.

Bag pressemeddelelsen står gruppeformand for Socialdemokratiet Henrik Sass Larsen og Karin Gaardsted (S), grønlandsordfører.

Aftalen mellem Hammond og Venstre går på, at hun i sager om kabinetsspørgsmål lover ikke at vælte regeringen.

Et kabinetsspørgsmål er et forslag til afstemning, hvor regeringen på forhånd har meddelt, at den vil træde tilbage eller udskrive valg, hvis den kommer i mindretal.

Som formand for Siumut indgik Aleqa Hammond ellers en samarbejdsaftale med Socialdemokratiet.

- I stedet for at sidde som næstformand i udvalget og have Socialdemokratiets og den røde bloks støtte i sit arbejde for Grønland har Aleqa Hammond solgt ud af sine værdier, skriver Sass og Gaardsted.

Aftalen indebar blandt andet, at Siumuts medlem af Folketinget ville indgå som parlamentarisk grundlag for Socialdemokratiet og som medlem af Socialdemokratiets gruppe, lyder det i pressemeddelelsen.

- Vi kan ikke konkludere andet, end at Aleqa Hammond har sat ønsket om at komme i medierne højere end de resultater, vi kunne opnå sammen, lyder det.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Bilist på flugt maste 16-årig mellem...
bt.dk
Medie: Prins Charles fik gæster til...
bt.dk
Traditionsklub tilbage i Superligaen...
bt.dk
Susanne lever med brændende smerter...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx