Af Ritzau - 21/12-16 07:12

Samlernes råd: Pas på dine sko til vinterSamlernes råd: Pas på dine sko til vinter

Uanset om du samler på Puma, Nike eller Yeezy Boost, så er sne, salt og sjap dine fjender i denne tid.

De kan koste alt fra få hundrede kroner og op til mange, mange tusinde dollar.

Gummisko, kondisko, sneakers eller sneaks. Uanset hvad du kalder dem, og uanset om du er en ekstrem samler eller bare glad for dine sko, så skal du passe ekstra godt på dem netop nu. Ellers bliver de helt sikkert ødelagt, hvis du opholder dig i Danmark over vinteren.

- Hvis dine yndlingssko er lavet af ruskind, så skal du slet ikke have dem på udenfor, når det er vådt.

Sådan lyder det håndfaste råd fra sneaker-entusiasten Joachim Idestrup Friis, der er manden bag bladudgivelsen "The Seveninch Paper", der udelukkende skriver om sko.

- Hvis du er glad for dine sko, så lad være med at gå i salt. Det er de ikke lavet til. De hvide læder-sneaks, som du er så glad for, de kommer altså til at revne og gå i stykker, hvis du fortsætter med at gå i dem vinteren over, lyder dommen fra Joachim Idestrup Friis, der selv har en samling på over 100 par sneakers.

Men hvis du nu ikke er indehaver af et par frostsikre vinterstøvler, eller du bare insisterer at gå i sneakers, fordi dine fødder bedst kan lide det, så er der i hvert fald en række forholdsregler, der kan forstærke dine sko i kampen mod det danske vinterklima.

- Det her vejr er noget rigtigt møg for os, der elsker vores sko. Hvis du absolut vil gå i dine sneaks om vinteren, så skal du helt klart sørge for at få dem imprægneret, inden skaden er sket, lyder anbefalingen fra Desireé Jade Hamilton, modeblogger og sneaker-entusiast. Hun har desuden en samling på over 70 par sko.

- Sneaks i læder kan bedre holde til vejret, men man skal virkelig være god til at pleje dem med de rigtige cremer, sæber, børster og klude, hvis du vil have dine sko til at overleve, forklarer Desireé Jade Hamilton, der selv blogger om mode, livsstil og ikke mindst sneaks på desireehamilton.dk.

Indtil videre har Danmark ikke været ramt af de store snestorme, og der er heller ikke blevet strøet store mængder salt ud over hverken veje eller fortove endnu. Men når vinteren for alvor rammer, så vil det også kunne ses på de sko, du vælger at opbevare dine fødder og tykke sokker i.

- De fleste sko kan tåle vand, så du kan vaske skidt og salt af. Men der er altid en begrænsning for, hvor meget du kan vedligeholde dine sko, når de både bliver udsat for regn, sne og salt, lyder det fra sneaker-entusiast og samler Joachim Idestrup Friis.

- Min klare anbefaling vil være at købe et par sko, som er lavet til at kunne blive brugt om vinteren, siger han.

Fakta: Sådan beskytter du dine sneaks om vinteren:

- Tør dine sko af og fjern snavs og salt med et håndklæde eller viskestykke til formålet, hver gang du kommer ind fra vintervejret.

- Giv dine sko den rigtige imprægnering. Husk, at der er forskel på, hvad de forskellige materialer kan tåle. Spørg i butikken, hvis du er i tvivl.

- Giv hellere dine sko tre tynde lag imprægnering end et tykt. Så holder det bedre.

- Gå efter imprægnering, cremer og nano-beskyttelse, som er lavet specifikt til sneakers. Evt. mærker som Jason Markk.

- Undlad at tørre dine våde sko på radiator eller varmeapparat. De færreste materialer har godt af at blive tørret på denne måde.

- Hvis du er særligt glad for dine sneaks, så giv dem en vinterferie. Køb et par solide sko, der kan tåle årstiden eller som gerne må blive ødelagt.

/ritzau/FOKUS

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Lauritz.com har i årevis solgt...
bt.dk
Profil afslører Ståles barske...
bt.dk
Kronprins Frederiks ekskæreste i...
bt.dk
Stort dansk firma advarer: Svar ikke...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx