Af Ritzau - 20/09-16 08:24; Opdateret: 20/09-16 10:16

S forlanger at minister gør noget ved svinesygdomS forlanger at minister gør noget ved svinesygdom

Fødevarestyrelse har ikke fortalt Folketinget alt om svine-MRSA, mener fødevareordfører Simon Kollerup (S).

storybild

To ud af tre danske svinestalde er inficeret med MRSA. På fire år er der sket en firdobling af danske svinebesætninger, der er inficeret med MRSA. Nu skal miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) orientere fødevareordførerne, som kritiserer Fødevarestyrelsen. (Billede: Scanpix/Camilla Rønde)

Da Fødevarestyrelsen ikke har fortalt politikerne alt i sagen om den multiresistente MRSA-bakterie, må miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) nu handle. Det siger Socialdemokraternes fødevareordfører Simon Kollerup.

Tirsdag har ministeren indkaldt fødevareordførerne til møde om MRSA. Knap 3000 danskere blev i 2014 smittet med den antibiotika-resistente stafylokok-bakterien MRSA, som findes i to af tre danske svinebesætninger.

- Sagen er vokset kæmpestor på kort tid. Alt imens har man haft oplysninger i Fødevarestyrelsen, som kunne have håndteret problemet. Nu er det kommet frem, at man har forholdt politikerne de oplysninger, siger Simon Kollerup.

MRSA er blevet modstandsdygtig over for mange former for antibiotika, fordi svinebønder giver deres dyr antibiotikummet tetracyklin. Det betyder, at MRSA er meget svær at behandle hos mennesker.

I 2014 blev 2940 personer smittet med MRSA, heraf halvdelen - 1228 - med svine-MRSA.

- Jeg venter, at vi får en grundig redegørelse fra Esben Lunde Larsen. Hvorfor er de oplysninger holdt tilbage? I første omgang skal ministeren løfte et politisk ansvar. Vi har et behov for at få klarlagt, hvad der er gået galt, siger Simon Kollerup.

I april 2015 lavede daværende fødevareminister, Dan Jørgensen (S), en handlingsplan for MRSA med SF, Enhedslisten, De Konservative, Venstre og Dansk Folkeparti.

Målene var, at antibiotika til svin skal sænkes 15 procent indtil 2018, at hygiejnen skal forbedres, så MRSA ikke spredes i samfundet, og at smitte med MRSA skal bekæmpes i svinebesætninger.

Desuden skal der satses mere på forskningen, og indsatsen skal øges internationalt.

Simon Kollerup erkender, at Esben Lunde Larsen ikke står alene med det politiske ansvar.

- Problemet har vokset sig stort siden 2008. Men den ansvarlige minister må altid løse problemerne, siger Simon Kollerup.

/ritzau/

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx