Af Ritzau - 11/10-16 14:35; Opdateret: 11/10-16 15:29

Anklagemyndighed dropper anke af frifindelser i terrorsagAnklagemyndighed dropper anke af frifindelser i terrorsag

Statsadvokaten i København har besluttet, at anklagemyndigheden ikke anker frifindelse i terrorsag.

Fire mænd er endeligt renset for anklager om medvirken til Omar el-Husseins angreb i København.

Statsadvokaten i København oplyser tirsdag, at frifindelsen fra Københavns Byret ikke ankes til landsretten.

- Jeg er efter meget grundige overvejelser kommet frem til, at terrorsagen stopper her, siger statsadvokat Lise-Lotte Nilas.

- Det var rigtigt at lade byretten vurdere den præcise skillelinje for de fires eventuelle medvirken til terror, men det er lige så rigtigt at standse videre strafforfølgning nu, siger hun.

Dermed er der sat endeligt punktum i sagen, der udspringer af den største politiefterforskning i landets historie.

De fire mænd var tiltalt for at have medvirket til Omar el-Husseins angreb på synagogen i Krystalgade i februar i fjor. Ved angrebet blev den frivillige vagt Dan Uzan dræbt, og to politifolk blev såret.

De fire havde kontakt med 22-årige el-Hussein, i timerne efter at han havde angrebet kulturhuset Krudttønden om eftermiddagen 14. februar.

Men i Københavns Byret fandt ikke én eneste af de tre juridiske dommere eller seks nævninger belæg for at dømme mændene for medvirken til Omar el-Husseins efterfølgende angreb ved synagogen.

At det skulle ende sådan, kommer efter alt at dømme bag på landets øverste anklager, justitsminister Søren Pind (V).

I forbindelse med tiltalerejsningen i februar glædede ministeren sig i hvert fald over, at anklagemyndigheden bevægede sig på "sikker grund".

Men politiets historisk store efterforskning og anklagernes arbejde i retten slog altså ikke til.

Dog mener statsadvokat Lise-Lotte Nilas, at straffesagen mod de fire mænd har tjent et formål.

- Blandt andet var det jo første gang, at vi i det offentlige rum fik en mere samlet gennemgang af, hvad Omar El-Hussein foretog sig i timerne mellem de to terroranslag, og dommen slår klart fast, at der var tale om terror mod det danske samfund, siger statsadvokaten.

Trods frifindelsen for medvirken til terror fik de tiltalte alle en dom, da Københavns Byret afgjorde sagen 27. september.

To af dem - 21-årige Liban Elmi og 26-årige Bhostan Khan Hossein - blev dømt for at bortskaffe den M95-riffel, som el-Hussein brugte ved angrebet på Krudttønden. Straffene til dem lød på henholdsvis to et halvt og tre års fængsel.

32-årige MR og 23-årige IA blev straffet med fængsel i henholdsvis 60 dage og et halvt år for mindre forseelser.

Efter alt at dømme venter der nu de frifundne erstatninger i millionklassen for de mange måneder, de uretmæssigt har tilbragt bag tremmer.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx