Af Ritzau - 22/12-16 10:21

Skoleforsker: Forældre ignorerer pjækkesygens bagsideSkoleforsker: Forældre ignorerer pjækkesygens bagside

De ældste elever i folkeskolen har tre ugers fravær i løbet af et skoleår. Fraværet går ud over karaktererne.

Nogle børn tager fri fra skolen for at tage på sol- eller skiferie. Andre orker bare ikke de lange dage foran tavlen. Og så er der dem, der er syge.

Uanset årsagen til skoleelevers fravær er det i sidste ende forældrenes ansvar, at børnene kommer i skole, hvis de er raske til det.

Men langt fra alle forældre synes at være opmærksomme på, at det er bedst for deres børn at være til stede i dansk- og matematiktimerne.

Sådan lyder det fra forskningschef Andreas Rasch-Christensen fra professionshøjskolen VIA University College.

Ifølge en analyse, som Jyllands-Posten har lavet, havde de ældste elever på hver fjerde skole i gennemsnit 16 dages fravær i skoleåret 2015/2016.

- Det er i mine øjne udtryk for en tendens til, at en ret stor gruppe af forældre faktisk negligerer betydningen af, at deres børn er i skolen, siger Andreas Rasch-Christensen.

Analysen fra Jyllands-Posten inkluderer godt 900 folkeskolers fraværstal og bygger på data fra Styrelsen for It og Læring under Undervisningsministeriet.

Ifølge forskningschefen er det især en bestemt gruppe børn, som har meget fravær, og som trækker op i den samlede statistik.

- Der er en tendens til, at mange elever har et relativt højt fravær, hvor årsagerne kan være sygdom og ferie uden for skolens ferieperioder.

- Men generelt er det høje fravær koncentreret om elevgrupper, som hovedsageligt kommer fra udsatte familier, hvor forældrene har problemer med at støtte op om deres børns skolegang, siger Andreas Rasch-Christensen.

Dels kan fraværet have konsekvenser for elevernes faglige formåen og ved de forestående eksamener. Dels kan fraværet gå ud over de unges sociale liv.

- I udskolingen kan det selvfølgelig have den konkrete effekt, at eleverne risikerer at få lavere karakterer ved afgangsprøverne, fordi man træner meget målrettet mod dem i timerne.

- Men det har også en social slagside. Skolen er bygget op omkring et fællesskab, og det er vigtigt, at man er der og forpligter sig, siger Andreas Rasch-Christensen.

En national undersøgelse fra 2014 viste, at elever med højt fravær får lavere karakterer ved folkeskolens obligatoriske prøver end elever med lavt fravær.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Ståle frygter Europa-nedsmeltning:...
bt.dk
Skatteministeren afslører: Så dyrt...
bt.dk
Alvorlig ulykke: Mand kørt på...
bt.dk
Wozniackis forlovede afslører: Det...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx