Af Ritzau - 05/07-16 15:06

Sådan vælger du den rigtige pladespillerSådan vælger du den rigtige pladespiller

Der bliver igen udgivet og købt musik på vinyl, så måske det er på tide, at du springer med på lydbølgen.

Den sorte vinyl er for alvor blevet genoplivet og er lagt tilbage under pickuppen.

Salget af LP'er i Danmark er i dag er på sit højeste i mange år, mens der ikke længere bliver langet så mange CD'er over disken, som der gjorde tidligere.

Alene fra 2014 til 2015 steg omsætningen fra salg af vinyl med hele 62,5 procent. Samtidig er vinylsalget i dag mere end 30 gange så stort, som det var ved årtusindeskiftet, oplyser IFPI, der er musikselskabernes brancheorganisation.

CD-salget udgør stadig en større markedsandel end LP'en, men mange vinylnørder har allerede fundet pladespilleren frem igen i håbet om, at den gamle pladespiller stadig virker efter mange år i en kasse på loftet.

Ofte vil en ny pickup være nok til at få liv i de gamle LP'er, vurderer Jan Nielsen, der er hi-fi-konsulent hos pladespilleren.dk.

- Hvis din gamle pladespiller stadig fungerer og kan køre rundt, så skal du måske blot investere i en ny pickup, afhængigt af dit behov, forklarer Jan Nielsen.

- Hvis du bare har tænkt dig at genhøre dine 10-20 gamle LP'er, og du ikke har tænkt dig at købe flere, så er der ingen grund til at gå ud og købe en helt ny pladespiller, lyder vurderingen fra Jan Nielsen, der i mange år har rådgivet folk i valg af pladespillere.

Men hvis du føler, at du har et større behov for at få god lyd ud af dine plader, og hvis du er begyndt at købe nye LP'er igen, så kan det give god mening at investere i en ny pladespiller.

En klassisk huskeregel for køb af elektronik og hi-fi er, at du langt hen ad vejen får det, du betaler for.

Hvis du er en lydnørd, der virkelig går op i teknik og kvalitet, så er der næsten intet loft for, hvor meget den rigtige pladespiller kan koste.

- Det er en investering i lyd og i nydelse. Du kan få en fin pladespiller fra 1500 kroner plus 500 kroner for en RIAA-forstærker. Så hvis du er villig til at lægge minimum 2000-3000 kroner, så kan du godt få noget, der kan spille ordentligt, siger Jan Nielsen fra pladespilleren.dk

Samtidig fraråder han dog, at man bruger sine penge på en af de mange USB-pladespillere, der er kommet på markedet.

For selv om de ofte er billige, og du får muligheden for at overføre dine plader til mp3-filer, så er de stadig ikke pengene værd.

- Jeg har selv haft fat i et par USB-pladespillere, og jeg kan afsløre, at de endte i containeren. Jeg ville ikke engang være bekendt at forære dem væk, så dårlige var de. Det er plastik, og de lyder af plastik, lyder rådet fra hifi-konsulenten.

Fem grundlæggende råd, hvis du overvejer at købe en pladespiller:

1. Vurder dit behov. Hvor ofte vil du lytte til plader, og hvor mange penge vil du investere i en pladespiller?

2. Prisen og kvaliteten følges som regel ad. Du får bedre lyd og kvalitet, hvis du investerer flere penge i produktet. Du kan komme i gang for omkring 1500 kroner, men du skal op og give det dobbelte, hvis du vil have god lyd og god kvalitet.

3. Du kan finde mange fine brugte pladespillere, men du skal helst vide, hvad du går efter, og vide noget om emnet på forhånd. Det er oftest mere sikkert at købe hos en forhandler, hvor du får reklamationsret og gode råd til opsætning med i handlen.

4. Du skal sikre dig, at du allerede har en forstærker med de rigtige indgange, så du kan tilslutte pladespilleren.

5. Som regel skal du også investere i en såkaldt RIAA-forstærker eller en for-forstærker, inden du kan få lyd ud af dine vinyler. Den koster omkring 500-1000 kroner.

Kilder: ifpi.dk, pladespilleren.dk.

/ritzau/FOKUS

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx