Af Ritzau - 17/10-16 16:43; Opdateret: 17/10-16 18:28

Skandale om anklager udsætter hashsag på ubestemt tidSkandale om anklager udsætter hashsag på ubestemt tid

Østre Landsret aflyser retsmøder i stor sag om hash på Christiania. Det er uvist, hvornår sagen kan fortsætte.

En erfaren anklagers mulige lovovertrædelser betyder, at 11 tiltalte i en stor hashsag må vente længe på dom.

Efter godt 15 retsmøder har Østre Landsret mandag med en enkelt undtagelse valgt at aflyse alle planlagte retsmøder i sagen.

Det sker efter afsløringen af, at sagens anklager angiveligt skal have givet detaljeret vejledning til politiagenter om, hvad de skal forklare i retten.

Kun et enkelt retsmøde 10. november fastholdes. Her vil landsretten have mulighed for at tage stilling til eventuelle spørgsmål, der måtte opstå.

- Det betyder, at nu ryger sagen. Den går i rendestenen, siger en af de tiltaltes forsvarere, advokat Bjørn Elmquist.

Han er overbevist om, at sagen ikke når i mål i 2016. Dommen var ellers ventet 22. november.

- Det er meget uheldigt for de tiltalte, siger Bjørn Elmquist.

Ud over aflysningen af de planlagte retsmøder har landsretten mandag afvist at imødekomme flere krav fra sagens forsvarsadvokater.

De mente, at anklagemyndigheden skulle pålægges inden for 48 timer at udlevere dokumenter om anklagerens mulige påvirkning af vidner samt efterfølgende misinformering af forsvarene og landsretten.

Men så hurtigt skal det ikke gå.

Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP), der efterforsker anklagerens adfærd, skal nemlig først have 14 dage til at vurdere, om en udlevering af materialet vil kunne skade opklaringen.

Herefter har anklagemyndigheden en uge til at tage stilling til advokaternes krav om aktindsigt, fastslår landsretten.

Samtidig afviser retten at pålægge anklagemyndigheden "løbende og straks" at udlevere nyt materiale, som politiklagemyndigheden måtte finde frem til.

Skandalen er opstået midtvejs i sagen. Men med mandagens afgørelse er det altså uvist, hvor længe de tiltalte må forblive i uvished.

- Måske ender det med, at hele sagen må gå om, siger Bjørn Elmquist.

Sagen indgår i det store kompleks om hashhandel på Christiania, som politiet døbte "Operation Nordlys". Næsten 80 personer er blevet anklaget og dømt.

De 11 blev fundet skyldige af Københavns Byret i marts 2015. Straffen var på mellem fængsel i fem år og et år og tre måneder. Der blev konfiskeret mere end en million i udbytte fra den organiserede kriminalitet.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx