Af Ritzau - 28/04-17 16:09

Ministre skal svare på om der er råd til velfærdMinistre skal svare på om der er råd til velfærd

Regeringen må svare på, om der er brug for reformer for at få til velfærd, mener oppositionspartier.

Er der penge i statskassen, som kan bruges på velfærd eller skattelettelser? Eller er kassen så tom, at der skal reformer til, før politikerne kan bruge penge?

Det skal økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) og finansminister Kristian Jensen (V) nu svare på.

Efter præsentationen af det såkaldte konvergensprogram, som populært kan beskrives som en selvangivelse af dansk økonomi til EU, bliver de to ministre nu kaldt i samråd.

Det er Socialdemokratiet, Enhedslisten, Alternativet og SF, som mener, at regeringen kommer med skiftende meldinger.

Socialdemokratiets finansordfører, Benny Engelbrecht, siger:

- Finansministeren siger, at der ikke er et råderum. At vi er nødt til at lave reformer, hvis vi vil betale for velfærden. Men i dag siger Simon Emil Ammitzbøll i forbindelse med konvergensprogrammet, at der er et råderum.

- Nu må vi have et klart svar på, hvad regeringen mener, siger Benny Engelbrecht.

Fra år 2018 er der formelt skønnet en vækst i det offentlige forbrug på 1,0 procent ifølge konvergensprogrammet. Om det siger Simon Emil Ammitzbøll:

- De 0,3 procent er det, der er reserveret til offentlig forbrug, og det sidste er reserveret til prioriteringer herunder skattelettelser, siger Simon Emil Ammitzbøll.

Mens VLAK-regeringen har varslet en skattereform i efteråret, der skal sænke skatten på arbejde både i toppen og bunden, så har flere af partierne i rød blok fokus på at styrke velfærden.

Slagsmålet om, hvad pengene skal gå til er en ting. Men partierne må først have svar på, om regeringen overhovedet mener, der er noget at gøre godt med eller ej, siger Benny Engelbrecht.

- Enten må regeringen være konsistent og sige, at vi har et råderum. Eller også må man sige, at vi ikke har et råderum.

Han henviser til udtalelser fra finansminister Kristian Jensen til Ugebrevet A4. Her mener oppositionen, at Kristian Jensen fastslår, at der er brug for en pensionsreform for at sikre penge til velfærden i fremtiden.

I interviewet siger Kristian Jensen blandt andet:

- Hvis vi ikke handler nu, er vi nødt til at spørge os selv, hvad det så er for nogle velfærdsydelser, vi skal give køb på.

- Det underskud, vi ser frem til, svarer til det, vi i dag bruger på ungdomsuddannelser og videregående uddannelser tilsammen, sagde Kristian Jensen til Ugebrevet A4 den 3. marts 2017.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Betjent skulle fortælle mand, at hans...
bt.dk
Blot uger før sin død: Stephen...
bt.dk
Kronprinsesse Mary har mistet en nær...
bt.dk
Sportschef rasende over sag: 'Jeg er...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx