Af Ritzau - 27/10-16 07:13

Her kan en tilbygning tjene sig selv hjemHer kan en tilbygning tjene sig selv hjem

Hvis du bor i en kommune med høje kvadratmeterpriser, kan en tilbygning på huset tjene sig selv hjem. Men pas på faldgruberne.

Hvis det begynder at blive trangt i huset, kan en tilbygning give mere albuerum. Men ekstra kvadratmeter kan både være en god og en dårlig forretning.

I nogle kommuner er der en god chance for, at udgiften til tilbygningen automatisk bliver dækket, når huset bliver solgt, fordi kvadratmeterpriserne er høje. Andre steder vil en tilbygning sjældent tjene sig selv hjem.

Det konkluderer en undersøgelse, som Boligsiden.dk har lavet.

I landets dyreste kommune, Gentofte, var den gennemsnitlige kvadratmeterpris på et hus 39.848 kroner i september 2016. Det vil i de fleste tilfælde være langt over den pris, det koster at bygge til.

Men i landets billigste kommuner som Lolland, Langeland og Bornholm, hvor de gennemsnitlige kvadratmeterpriser er mellem 4.000 og 6.000 kroner, skal man ikke regne med, at udgiften til en tilbygning bliver dækket, når huset sælges igen, konkluderer Boligsiden.dk.

Men lige meget hvor i landet man bor, skal man være påpasselig med at spekulere i at spinde guld på en tilbygning, mener Curt Liliegreen, direktør i Boligøkonomisk Videncenter.

- Man kan ikke altid regne med, at ejendommens værdi øges, bare fordi arealet øges, siger han.

Heller ikke de dyre kommuner. Man kan nemlig også risikere at ødelægge en ejendom med en tilbygning.

I to af landets dyreste kommuner Gentofte og Lyngby-Taarbæk, ligger der mange arkitekttegnede huse - for eksempel funkishuse - hvor man ifølge Curt Liliegreen skal passe på med at lave en moderne tilbygning.

- En patriciervilla i Hellerup, som er bygget i en særlig stilart, skal man også passe på med at bygge til. Man risikerer at ødelægge bygningens udtryk, siger han.

Hvis en tilbygning skal øge husets værdi, skal man tænke over, hvordan man løser fejl og mangler ved huset. I dag sætter mange boligejere pris på store køkkener og badeværelser, og derfor øger det ikke nødvendigvis husets værdi at bygge stuen større, påpeger Curt Liliegreen.

Omvendt er det ofte en dyr affære at bygge køkkener og badeværelser sammenlignet med en ny stue, fordi rummene kræver dyre installationer.

Derfor handler det kort sagt om at regne på, hvor meget en tilbygning koster sammenlignet med den eventuelle gevinst de ekstra kvadratmeter kan give ved et salg.

Og hvordan gør man så det?

- Sammenlign dit hus med andre ejendomme udbudt til salg i dit lokalområde. Der kan du med sikkerhed finde ejendomme, som allerede har en tilbygning og undersøge, hvordan tilbygningen har påvirket prisen, siger Curt Liliegreen.

Fakta: Kommuner med højeste kvadratmeterpriser september 2016:

- Sjælland: Gentofte 39.848 kroner. Lyngby-Taarbæk 36.507 kroner. København kroner 32.869. Rudersdal 29.627 kroner. Gladsaxe 29.362 kroner.

- Fyn: Odense 14.404 kroner, Kerteminde 11.517 kroner, Svendborg 10.468 kroner, Middelfart 10.301 kroner, Nyborg 8.146 kroner.

- Jylland: Aarhus 21.002 kroner, Skanderborg 15.493 kroner, Aalborg 13.681 kroner, Silkeborg 13.459 kroner, Vejle 11.928 kroner.

- Du kan finde de gennemsnitlige kvadratmeterpriser i din kommune på http://statistik.realkreditforeningen.dk/.

Kilder: Boligsiden, Realkreditforeningen.

/ritzau/FOKUS

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx