Af Ritzau - 11/10-16 08:24; Opdateret: 11/10-16 13:01

Fiskerne frygter for fallit med nye torskekvoterFiskerne frygter for fallit med nye torskekvoter

Østersøfiskerne, som er afhængige af at fiske torsk, frygter at miste levegrundlaget med EU's torskekvoter.

storybild

Det er fødevareminister Esben Lunde Larsen (V), som på vegne af Danmark har forhandlet aftalen om torskekvoter på plads med sine europæiske ministerkolleger. (Billede: Scanpix/Steffen Ortmann)

For de fiskere, som lever af at fange torsk i Østersøen, er det fatalt, at de kun må fiske halvt så mange fisk næste år. Det kan betyde, at nogle kystfiskere går fallit, mens andre simpelthen må opgive deres erhverv.

Det frygter formanden for Danmarks Fiskeriforening, Svend-Erik Andersen, efter at EU's fiskeriministre er blevet enige om en reduktion af torskekvoterne i 2017.

På et 14 timer langt møde i Luxembourg aftalte ministrene at reducere kvoterne med 56 procent i den vestlige Østersø og 25 procent i den østlige.

- For fiskerne i den vestlige Østersø, især de mindste fartøjer som er 100 procent afhængige af at fiske torsk, vil det betyde, at de ikke har et eksistensgrundlag længere, siger Svend-Erik Andersen.

- Selv om der bliver forhandlet kvoter hvert år, hjælper det jo ikke noget for de kystfiskere, der går fallit.

Der er omkring 400 fiskerifartøjer i den vestlige Østersø. Af dem er omkring 100 fartøjer afhængige af at fiske torsk, vurderer Svend-Erik Andersen.

Kommissionen havde oprindeligt foreslået en reduktion på 88 procent i den vestlige Østersø og 39 procent i den østlige.

Men så langt lykkedes det ikke at nå, fordi modstanden fra ministrene fra Tyskland og Danmark var for stor.

Det er fødevareminister Esben Lunde Larsen (V), som på vegne af Danmark har forhandlet aftalen med sine europæiske ministerkolleger.

- Jeg er tilfreds og betragter det som en halv sejr for Danmark, at vi kun endte med en reduktion på 56 procent i den vestlige Østersø og 25 procent i den østlige Østersø, sagde fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) efter mødet.

- Det bliver stadig hårdt for fiskerne og fiskersamfundene, men fra en katastrofe er vi kommet ned på en blødere landing.

Fiskernes formand opfordrer politikerne til at kompensere de fiskere, som er afhængige af at fiske torsk. Der skal kroner og ører til, siger han.

- Jeg håber, at politikerne er så ansvarlige, at de godt kan se, at det ikke er fiskerne, der skal betale for, at man vil opnå et politisk mål, siger Svend-Erik Andersen.

Også lystfiskerne er blevet en del af aftalen. Fra slutningen af 2016 må lystfiskere maksimalt fange fem torsk om dagen. Det kan blive skåret ned til kun tre torsk i februar og marts næste år.

Det bekymrer dog ikke formanden for Fritidsfiskerforeningen, Arne Rusbjerg.

- Det er ikke noget problem for os. Vi fanger kun til eget forbrug, så fem torsk er rigeligt, siger han.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx