Af Ritzau - 27/10-16 12:23; Opdateret: 27/10-16 21:10

Belgiens regering og regioner enige om frihandelsaftaleBelgiens regering og regioner enige om frihandelsaftale

Internt kompromis i Belgien kommer, kort efter at et topmøde mellem EU og Canada er udskudt på ubestemt tid.

storybild

Belgiens premierminister, Charles Michel, er nået til intern belgisk enighed med landers regioner om EU's frihandelsaftale med Canada. Det sker kort efter, at et topmøde, hvor aftalen skulle have været underskrevet, er udskudt på ubestemt tid. (Billede: Scanpix/Laurie Dieffembacq)

Belgiens regering og landets regioner har torsdag middag nået et internt belgisk kompromis om EU's frihandelsaftale med Canada.

- Belgisk aftale om Ceta, skriver landets premierminister, Charles Michel, på Twitter.

Ceta er navnet på den omstridte frihandelsaftale, som den belgiske delstat Vallonien indtil nu har blokeret for godkendelsen af.

- Alle parlamenter er nu i stand til at godkende i morgen før midnat. Vigtigt skridt for EU og Canada, skriver han.

Valloniens premierminister, Paul Magnette, der har været bannerfører for den belgiske modstand mod frihandelsaftalen, siger, at det belgiske kompromis er "vigtigt for vallonerne og for verden".

EU-præsident Donald Tusk glæder sig over "gode nyheder" fra den belgiske premierminister.

- Jeg vil først kontakte premierminister Justin Trudeau, når alle procedurer er ovre, og EU kan underskrive Ceta, skriver Tusk på Twitter.

EU's handelskommissær, Cecilia Malmström, glæder sig også over, at vejen nu er ved at være banet for frihandelsaftalen med Canada.

- Endelig hvid røg for Ceta. Belgisk aftale indgået. Håber, at en dato kan findes snart, så EU og Canada kan underskrive aftalen, skriver hun på Twitter.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) er ligeledes godt tilfreds med, at der er nået et belgisk kompromis.

- Jeg synes, det er glimrende, at der er kommet et kompromis, sådan at Ceta kan komme videre.

- Jeg synes, det har været en skam, at EU har haft så svært ved at træffe en beslutning, og jeg er glad for, at vi nu kan underskrive aftalen, siger ministeren til Ritzau.

Det interne kompromis i Belgien kommer, kort efter at topmødet mellem EU og Canada, der var planlagt til torsdag, officielt er blevet udskudt på ubestemt tid.

Paul Magnette har især været imod frihandelsaftalens beskyttelse af internationale investorer.

Han frygtede, at europæiske lande kunne tvinges til at ændre loven imod folkets ønsker.

- Vi har omsider fundet en løsning blandt belgierne. Den vil nu blive sendt til de europæiske institutioner og vores europæiske partnere, siger han.

Belgien vil blandt andet bede EU-Domstolen om at vurdere, om beskyttelsen af investorer overholder EU-retten.

Det kan være en bombe under hele aftalen, hvis beskyttelsen bliver kendt ulovlig, mener Greenpace.

Canadas premierminister, Justin Trudeau, meddelte allerede natten til torsdag dansk tid, at han ikke ville rejse til Bruxelles som planlagt på grund af den interne uenighed i EU.

Talsmanden for Tusk sagde tidligere torsdag, at eftersom ikke alle EU-lande er klar til at skrive under på frihandelsaftalen, "vil topmødet ikke starte i dag som planlagt".

Han ville ikke spekulere i nogen ny dato for et topmøde mellem EU og Canada.

EU-landenes ambassadører i Bruxelles har på et møde torsdag aften sendt beslutningen om at godkende frihandelsaftalen i såkaldt skriftlig procedure.

Alle 28 EU-lande skal inden midnat natten til lørdag melde tilbage, at de kan godkende aftalen. Herefter vil den være klar til at blive underskrevet.

Talsmanden for den canadiske handelsminister, Chrystia Freeland, har på forhånd meldt Canada klar.

- Canada er stadig klar til at skrive under på denne vigtige aftale, når Europa er klar, sagde talsmanden, Alex Lawrence, natten til torsdag.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx