Af Ritzau - 05/01-17 06:01

Giv din pensionsopsparing vokseværkGiv din pensionsopsparing vokseværk

Hvis du selv vælger at investere dine pensionspenge, så kan du få dem til at formere sig. Det kræver dog, at du sætter dig ind i sagerne.

Uanset om din pension ligger lige om hjørnet eller langt ude i fremtiden, så er der god grund til at tage stilling til den allerede nu.

For uanset om du har lagt en formue eller blot en smule til side, så kan du få beløbet til at vokse, så der er mere at se frem til, når du har holdt afskedsreception fra arbejdsmarkedet.

- Der er nogle skattemæssige overvejelser, der også indgår i investeringerne. Man kan ofte udskyde noget skat, hvilket kan være en økonomisk fordel, forklarer Kim Valentin, der er cand.polit. og medejer af Finanshuset i Fredensborg.

Der er mange forskellige måder at spare op til sin pension på, og der er lige så mange metoder, hvor du kan investere opsparingen for at få kapitalen til at vokse.

Grundlæggende skal du overveje, hvordan din tidshorisont stemmer overens med dine forventninger og din risikovillighed.

- Der er alt for mange mennesker, der tager en forkert risiko med deres pension. Der findes unge mennesker, der ikke har lyst nok til at investere i aktier, og så findes der ældre mennesker, der investerer alt for meget i aktier, lyder vurderingen fra privatøkonom Kim Valentin fra Finanshuset i Fredensborg.

Som hovedregel er det mest oplagt at være mest risikovillig, hvis du stadig er ung og har mange år med opsparing foran dig. Men hvis din pension ligger og venter inden for den nærmeste fremtid, så er der ingen grund til at være alt for vovet i sine investeringer.

Samtidig er det også væsentligt at gøre sig selv klart, om man kunne drage økonomisk fordel af at afdrage på sin gæld, eller om man skal investere pengene.

- Gældsafdrag er også pensionsopsparing. Kan man få et afkast, der er større end den rente, man betaler for sin gæld, og er den gæld stor, er det særligt relevant at tænke over, lyder rådet fra Morten Holm Steinvig, der er specialkonsulent i finansielt forbrug i Penge- og Pensionspanelet.

Fem gode råd, inden du investerer din pension:

- Hvis du har lang tid tilbage på arbejdsmarkedet med udsigt til fast indtægt, så er der god grund til at være mere risikovillig i forhold til dine investeringer og det ønskede afkast.

- Investering i aktier betyder højere risiko, men på lang sigt er det historisk set en god investering, som du derfor skal overveje, hvis du stadig har mange år til pensionen.

- Husk at gøre brug af dine indkommende penge og løn, så de ikke står på en bankkonto med en rente, når pengene kunne vokse hurtigere i investeringer.

- Som regel er det en god idé at tage en høj risiko med pensionsmidlerne, fordi de er bundet i mange år ad gangen.

- Begynd med at investere primært i aktier med lang løbetid og så sekundært i obligationer og virksomhedsobligationer med kort løbetid. Bevæg dig derefter over i den anden grøft, så du har flest obligationer i forhold til aktier, når du når pensionen.

Kilder: Finanshuset i Fredensborg, Penge- og Pensionspanelet

/ritzau/FOKUS

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Politiet vil løse gåden om...
bt.dk
Drømmen brast tidligt: Første...
bt.dk
Han blev ofret af cheftræneren: 'Jeg...
bt.dk
Dansker sætter verdensrekord - og den...
bt.dk
Hitter på mx

Annonce



Hitter på mx