Af Ritzau - 03/08-16 09:31; Opdateret: 03/08-16 11:03

Unge tøver med at anmelde seksuelle overgrebUnge tøver med at anmelde seksuelle overgreb

Mange unge mener, at der skal være fysiske beviser for, at et overgreb kan anmeldes, viser ny rapport.

Man kan kun gå til politiet og anmelde et overgreb, hvis man har nogle håndfaste beviser på det.

Sådan tænker mange unge i hvert fald, viser en ny rapport fra Statens Institut for Folkesundhed. De er simpelthen i tvivl om, hvorvidt dét, de har været udsat for, nu også er et overgreb. Det gælder især ved voldtægt.

- Unge tøver med at anmelde seksuelle overgreb. De tror, at der skal være nogle helt særlige omstændigheder ved overgrebet, før det er legitimt at gå til politiet.

- For eksempel mener flere af de unge, at man skal have sagt tydeligt fra i situationen, såsom ved at skubbe gerningsmanden eller råbe om hjælp, lyder det fra Katrine Bindesbøl Holm Johansen, ph.d.-studerende ved Statens Institut for Folkesundhed, SDU.

Rapporten bygger på interviews med mere end 70 unge i alderen 15-27 år - nogle har oplevet overgreb og nogle af dem har ikke.

Sådan forholder du dig efter et overgreb

Unge tøver med at anmelde et overgreb, viser ny rapport. Men hvad skal du gøre efter et overgreb? Få her et overblik over, hvordan du skal forholde dig, hvis du har været udsat for et seksuelt overgreb.

Mød personligt op på politistationen for at anmelde forbrydelsen. Politiet kan også modtage din anmeldelse, der hvor forbrydelsen er begået.

Det er vigtigt, at du anmelder forbrydelsen så hurtigt som muligt, efter at den er begået.

Du er ikke forpligtet til at anmelde forbrydelsen til politiet, men det kan være nødvendigt, hvis du skal have erstatning for den skade, du har lidt som følge af forbrydelsen.

Politiet vil afhøre dig om, hvad der er sket. Afhøringen foregår normalt på den lokale politistation. Politiet skriver din forklaring ned i en politirapport, som du får mulighed for at læse igennem og underskrive.

Det kan også være, at politiet i forbindelse med en afhøring gerne vil have dig til at deltage i en fotokonfrontation, hvis politiet ikke er sikker på, hvem gerningsmanden er.

Børn under 12 år, der har været udsat for et seksuelt overgreb, bliver normalt afhørt til video.

Det kan være nødvendigt, at du bliver undersøgt af en læge. Du bliver undersøgt på skadestuen, Center for Voldtægtsofre eller Center for Seksuelle Overgreb.

Medmindre du ikke ønsker det, får du en gratis bistandsadvokat, der kan hjælpe dig og varetage dine interesser under hele straffesagen.

Som offer kan du i nogle sager vælge at deltage i et konfliktråd, som er et møde mellem dig og gerningsmanden, hvor du under trygge forhold kan tale med gerningsmanden om det, der er sket, og hvordan det har påvirket dig.

Kilde: Anklagemyndigheden

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx