Af Ritzau - 26/10-16 13:50; Opdateret: 26/10-16 15:44

Tyrkiet afviser kurdisk bidrag i kamp mod IS i RaqqaTyrkiet afviser kurdisk bidrag i kamp mod IS i Raqqa

Kurdisk leder: Raqqa må befris, men vi frygter at blive stukket ned bagfra af tyrkerne.

Tyrkiets udenrigsminister, Mevlüt Çavusoglu, siger, at den kurdiske YPG-milits ikke bør deltage i kampe mod Islamisk Stats hovedkvarter i Syrien.

- Det bør være lokale styrker, som befrier byen, siger han.

En offensiv mod Islamisk Stats hovedbastion i Raqqa vil blive indledt i løbet af få uger, siger USA's forsvarsminister, Ash Carter, til tv-stationen NBC.

I et eksklusivt interview med tv-stationen onsdag siger Ash Carter, at det er planen at indlede en offensiv mod IS i Raqqa "inden for uger - ikke måneder."

- Det har længe været del af vores plan, at operationen i Mosul skulle påbegyndes på dette tidspunkt. Den plan blev lagt for mange måneder siden. Raqqa står for tur kort efter, siger Carter.

Raqqa er den ekstremistiske bevægelses erklærede hovedstad i deres såkaldte kalifat, som de har udråbt i dele af Syrien og Irak.

Syriens kurdere siger, at de "frygter at få en kniv i ryggen af Tyrkiet", hvis de deltager i kampene for at drive Islamisk Stat ud af Raqqa.

Udtalelsen fra Salih Muslim, som er formand for det syriske kurdiske parti PYD siger, at spændingerne i forhold til Tyrkiet er ved at undergrave kampen mod en fælles fjende, som er IS.

- Det er vigtigt, at Raqqa bliver befriet. Men hvis vi går ind i en offensiv, så frygter vi, at vi vil blive stukket ned bagfra, siger han.

USA betragter YPG-militsen som en allieret i Syrien. Men den tyrkiske hær opfatter militsen som en forlænget arm for det kurdiske arbejderparti, PKK.

Carter talte med NBC onsdag eftermiddag i Paris, hvor han har holdt møder med sine europæiske kolleger.

- Det er nødvendigt, at vi skaber retfærdighed, og vi må gøre det hurtigt, siger han.

Ifølge AFP har Carter gjort det klart, at den amerikanskledede koalition er i gang med "at lægge fundamentet" til at "isolere" Raqqa.

Flere vestlige medier anslår, at Islamisk Stats soldater i kampen om Mosul er i undertal i forholdet en til ti.

Ved Raqqa er der ifølge militære eksperter på nuværende tidspunkt ikke tilstrækkeligt med styrker til at indlede angrebet på de 3000-4000 IS-krigere, der menes at være i byen.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx