Af Ritzau - 10/10-16 21:11; Opdateret: 10/10-16 21:45

Professor: Nemt at omgå blokering for terrorpropagandaProfessor: Nemt at omgå blokering for terrorpropaganda

Regeringen vil sætte ind mod radikalisering ved at blokere for hjemmesider med terrorpropaganda.

storybild

Det er ikke raketvidenskab at omgå en blokering mod for eksempel terrorpropaganda på internettet, mener Ivan Bjerre Damgaard, professor ved Institut for Datalogi på Aarhus Universitet. (Billede: Free/Sebastien Lapeyrere/colourbox.com)

Med få klik er det muligt at få din computer til at tro, at den befinder sig i et andet land. Det er en af grundene til, at det ikke er muligt for regeringen at forhindre alle danskere i at få adgang til terrorpropaganda på nettet.

Sådan lyder det fra Ivan Bjerre Damgaard, professor ved Institut for Datalogi på Aarhus Universitet.

- Man kan sagtens omgå sådan en blokering, hvis man har en såkaldt VPN-forbindelse på sin computer. Det er ikke raketvidenskab at få sådan en. Så man udrydder ikke terrorpropaganda med en filtrering, siger han.

Regeringen vil tirsdag fremlægge en større plan med 22 initiativer, der skal bekæmpe radikalisering.

Et af initiativerne, som Ritzau har fået adgang til, handler om at etablere et blokeringsfilter vedrørende terrorpropaganda på nettet.

Desuden skal det være muligt med en dommerkendelse at blokere adgang til udenlandske internetdomæner.

Men med den såkaldte VPN-forbindelse kan man lave en krypteret tunnel fra sin computer til udlandet, hvor der ikke er blokeret for de pågældende hjemmesider.

- Det er jo kun danske internetudbydere, som kan pålægges at blokere for de her sider. Derfor kan man via andre landes internetudbydere stadig tilgå siderne, lyder det fra Ivan Bjerre Damgaard.

Det er ifølge professoren helt legitimt og meget udbredt at oprette sådan en forbindelse på sin computer.

Regeringen har også fået flertal i Folketinget til at oprette en ny enhed under Politiets Efterretningstjeneste (PET), som skal kunne identificere og fjerne ekstremistisk propaganda på internettet.

- Hvis hjemmesiden er hostet i udlandet, så skal man opspore de folk, der har lagt indholdet op, og få dem til at fjerne det. Men det kan godt blive svært at finde frem til dem, fordi de helt sikkert skjuler sig godt, lyder det.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx