Af Ritzau - 07/10-16 14:43; Opdateret: 07/10-16 15:35

156.000 nye arbejdspladser i USA skuffer en smule156.000 nye arbejdspladser i USA skuffer en smule

Økonomer havde ifølge Reuters gættet på 175.000 nye arbejdspladser i september.

Der blev i september skabt 156.000 arbejdspladser uden for landbruget i USA, viser tal fra arbejdsministeriet. Det er lidt under forventning.

Men tallet for september bekræfter på ny, at USA mere end rigeligt holder trit med de mange unge, der strømmer ind på arbejdsmarkedet hver måned.

Økonomer, som Reuters har spurgt, gættede på, at tilførslen af nye job ville blive på 175.000.

Ifølge cheføkonom hos Dansk Erhverv Sten Bocian er antallet af arbejdspladser skabt uden for landbruget i USA i september lavere, end det gennemsnitligt har været i 2015 og 2016.

- Så dagens tal bekræfter billedet af, at det ikke går vanvittigt hurtigt i amerikansk økonomi, men det går dog fortsat fremad, og der skabes fortsat job, siger han i en skriftlig meddelelse.

Senior analytiker ved Danske Bank Mikael Olai Milhøj noterer sig, at beskæftigelsen i USA er steget i seks år i træk.

De nye arbejdspladser til trods ligger arbejdsløsheden fast omkring fem procent. Den steg fra 4,9 procent til 5,0 procent.

Ifølge Mikael Olai Milhøj skyldes den statiske arbejdsløshedsprocent, at stadig flere slutter sig til arbejdsstyrken i USA.

- Det ses også ved, at lønvæksten fortsat er afdæmpet trods den uafbrudte beskæftigelsesfremgang i seks år – den gennemsnitlige timeløn er kun 2,6 procent højere end samme tidspunkt sidste år, siger han.

Hos Dansk Industri er chefanalytiker Allan Sørensen lidt skuffet over kongetallet, men han glæder sig over, at den amerikanske økonomi stadig viser tegn på bedring.

Danske virksomheder afsætter i stigende grad til det amerikanske marked, påpeger han. Derfor holder de blikket rettet tæt på, hvordan de amerikanske forbrugeres forhold.

- Det er især forbrugerne, der driver væksten i USA, og når flere får job, fremmer det lysten til at skrue op for forbruget, siger han.

/ritzau/Reuters

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx