Af Ritzau - 14/10-16 07:10

Dyrk kål og ingefær i din lejlighedDyrk kål og ingefær i din lejlighed

Med en potte og lidt jord kan du dyrke kål, hvidløg, krydderurter, ingefær og meget andet i din vindueskarm.

Du behøver hverken en urtehave eller en altan for at dyrke dine egne grøntsager og krydderurter.

Så længe du har en potte og en vindueskarm, kan du blive selvforsynende. Også i de mørke tider, siger Persille Ingerslev, som selv dyrker grøntsager i sin lejlighed på første sal og driver hjemmesiden persilleshjemmedyrk.dk.

- Det går langsommere at dyrke grøntsager i vintermånederne, fordi der er mindre lys, men det kan sagtens lade sig gøre, siger Persille Ingerslev.

- Det er oplagt at gendyrke sæsonens grøntsager. Lige nu er det kål og porre. Det kan man sagtens dyrke i en urtepotte, siger hun.

Hvis du har spist et spidskål, kan du snitte stokken ren for blade og stikke den en centimeter ned i en urtepotte. Så begynder den at skyde sprøde kålblade, som du kan bruge til salater eller gryderetter. Du kan gøre det samme med hvidkål og rødkål.

Hvis du lægger den sidste rødbede fra posen ned i en potte med jord, vil den også begynde at skyde blade, som smager sødt af rødbede.

Persille Ingerslev anbefaler også at dyrke hvidløg. Det gør du ved at putte de fed, der er for små til at kunne pilles, ned i en potte med den flade side nedad. Spidserne på hvidløgsfedene må gerne stikke op. Så får du hvidløgspurløg, som du kan klippe af året rundt.

Det er også nemt at dyrke krydderurter, fortæller Fanny Møller, redaktør på havenyt.dk.

- Koriander er nemt at holde og spirer villigt. Rosmarin kan man også dyrke indenfor, hvis urten får rigeligt med vand og ikke står oven på en radiator, siger hun.

Generelt er det en god idé at dedikere en vindueskarm til sine krydderurter, hvor der ikke er en tændt radiator nedenunder.

Oregano er også oplagt, siger Louise Møller fra Haveselskabets Rådgivning. Hun anbefaler dog, at man køber krydderurterne som færdige planter i stedet for at prøve at spire dem frem frø. Det giver større chance for succes.

Du kan også nemt dyrke ingefær på denne årstid. Hvis du har haft ingefær liggende i køkkenet tilstrækkeligt længe, begynder der at komme små skud eller "grønne øjne" på. Og så kan de gendyrkes.

- Put ingefæren i en krukke og dæk den til med jord. Sørg for, at de grønne øjne peger opad. Så begynder de at vokse, siger Fanny Møller.

Når man planter grøntsager og urter inden døre, er det vigtigt, at planterne får lys og vand.

Hvis man ikke har fingerspidsfornemmelsen til at afkode, hvor meget vand planterne har brug for, er det bedre at vente lidt for længe end at overvande, siger Persille Ingerslev.

- Når du kan mærke, at jorden i potten er helt tør, eller hvis planten begynder at hænge med næbet, skal den have mere vand. Men vent hellere med at vande, til jorden er tør. Hvis du overvander, er der risiko for råd, siger hun.

Fakta: Sådan får du krydderurterne til at holde sig:

- Rosmarin holder sig bedst i en større potte, så rødderne får plads. Undgå nattefrost.

- Basilikum, mynte, dild og citronmelisse i potte holder sig bedst køligt i vindueskarmen. Sørg for at vande basilikum i underskålen. Den kan ikke tåle at blive vandet fra oven.

- Purløg i potte holder sig bedst i køleskab. Pak hele potten i en pose og læg den i grøntsagsskuffen, hvis du gerne vil have den til at holde sig ca. 2 uger. Undgå sollys, hvis du lader purløg stå i potten på køkkenbordet.

- Hold krydderurter væk fra æbler, pærer, tomater og røde peberfrugter, da de afgiver ætylengas, som gør urterne slatne.

Kilde: Samvirke

/ritzau/FOKUS

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx