Af Ritzau - 24/10-16 07:37

Så meget sukker er der i din morgenmadSå meget sukker er der i din morgenmad

Der er stor forskel på sukkerindholdet i morgenmadsprodukter. Men med nogle få tommelfingerregler er du godt på vej.

storybild

Morgenmad. (Billede: Linda Kastrup)

Det er ingen hemmelighed, at der spises meget sukker i Danmark. Faktisk får 4 ud af 10 voksne for meget sukker ifølge Fødevarestyrelsen.

Omkring 10 procent af sukkerindtaget kommer fra søde morgenmadsprodukter og syrnede mælkeprodukter som yoghurt med tilsat sukker.

Men simple retningslinjer kan gøre supermarkedets hylde med morgenmadsprodukter og de dertil hørende varedeklarationer lettere at gennemskue.

Forbrugerrådet: Disse morgenmads-produkter er fulde af fup
Forbrugerrådet: Disse morgenmads-produkter er fulde af fup

Diætist Maria Felding skitserer tre enkle og overordnede retningslinjer, som er lette at huske.

- Det letteste er at gå efter tre regler: Varen skal have fuldkornslogoet, den skal indeholde maksimum 10 procent sukker og minimum 10 procent fibre. Det er de nemme hovedregler. Og så skal du ignorere alt, hvad der står på forsiden, ridser Maria Felding op.

Med tommelfingerreglerne i baghovedet vil der være en lang række morgenmadsprodukter, som ikke skal ned i kurven.

Derfor er morgenmaden dagens vigtigste måltid
Derfor er morgenmaden dagens vigtigste måltid

Miljø- og Fødevareministeriet har lavet en opgørelse over forskellige morgenmadsprodukters indhold af kalorier, tilsat sukker, kostfibre og fedt, og her svinger indholdet. Især er der store udsving i mysli.

Mængden af tilsat sukker per 100 gram kan variere mellem 0 og 32 gram, indholdet af kostfibre svinger mellem 3,5 og 18 gram, og fedtindholdet kan variere fra 4 til 20 gram.

De gode gamle havregryn scorer flot med 0 gram tilsat sukker, 10 gram kostfibre og 6,5 gram fedt per 100 gram. Selv om havregrynene er en energirig og kalorierig morgenmad, bør det bestemt ikke afskrække, for grynene er en topscorer på sundhed.

TV: Model med kurver spiser en HELT særlig morgenmad
TV: Model med kurver spiser en HELT særlig morgenmad

Trine Enevold Grønlund fra Fødevarestyrelsen understreger, at man kan lette sin research ved at gå efter Nøglehulsmærket. For at få det grønne mærke er kravet for morgenmadsprodukter og mysli, at produktets tørstof indeholder mindst 55 procent fuldkorn og mindst seks gram kostfibre per 100 gram.

Derudover må det per 100 gram ikke indeholde mere end otte gram fedt, 13 gram sukker, 9 gram tilsatte sukkerarter og 1 gram salt. Indholdet af salt i morgenmadsprodukter kan ifølge hende også være overraskende højt.

Fakta om sukker: Mindst i gryn - mest i cornflakes:

- Havregryn indeholder 0 gram tilsat sukker, 10 gram kostfibre og 6,5 gram fedt.

- Mysli indeholder mellem 0 og 32 gram tilsat sukker, mellem 3,5 og 18 gram kostfibre og mellem 4-20 gram fedt.

- Cornflakes indeholder 8 gram tilsat sukker, 3 gram kostfibre og 0,9 gram fedt.

- Når du vælger morgenmadsprodukter for at få fuldkorn, så gå efter hvede, rug, byg, havre og hirse. Kerner fra solsikke, græskar, sesamfrø og boghvede betegnes ikke som fuldkorn.

Kilde: Fødevarestyrelsens hjemmeside altomkost.dk.

/ritzau/FOKUS

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx