Af Ritzau - 28/04-17 10:47; Opdateret: 28/04-17 12:44

Kommune får landets første påbud efter plejefirma-skandaleKommune får landets første påbud efter plejefirma-skandale

Lolland Kommune har sløset med kontrollen af plejefirmaet Pleje Plus, slår styrelse fast med to påbud.

Styrelsen for Patientsikkerhed retter en skarp kritik mod Lolland Kommunes håndtering af en sag om firmaet Pleje Plus. Så skarp, at kommunen får to påbud.

Det er første gang, styrelsen giver påbud i sådan en sag, fortæller overlæge og enhedschef Anette Lykke Petri:

- Det er meget alvorligt, når patienter ikke får den medicin, de burde få. Derfor ser vi med stor alvor på den her sag.

- Lolland Kommune har ikke ført det tilstrækkelige tilsyn med den private leverandør.

Sagen om Pleje Plus begyndte at rulle, efter at der var indløbet 266 henvendelser fra utilfredse borgere på otte måneder.

Henvendelserne handlede om alt fra manglende medicingivning, manglende pleje og intet svar på nødkald. Plejefirmaet blev sat under skærpet tilsyn, og ti henvendelser var så alvorlige, at de blev undersøgt for kontraktbrud.

Kommunen skal inden 7. maj udarbejde skriftlige retningslinjer for, hvordan den vil håndtere klager over sundhedsfaglige ydelser, som private leverandører udfører på vegne af kommunen.

- Retningslinjerne skal sikre, at leverandøren foretager den nødvendige patientsikkerhedsmæssige opfølgning på klagerne, står der ifølge TV Øst i rapporten fra styrelsen.

Det andet påbud går på, at kommunen skal være mere opmærksom på, at Pleje Plus lever op til sine forpligtelser over for kommunen.

Styrelsen for Patientsikkerhed kritiserer derudover Lolland Kommune for ikke at have ført kontrol med Pleje Plus' håndtering af medicin til borgerne.

- Der er borgere, der ikke har fået den medicin, de burde have fået. Der er eksempler på borgere, som ikke har fået medicin i helt op til tre døgn, siger Anette Lykke Petri.

Kommunen burde have holdt ekstra øje med Pleje Plus, efter at det kom frem, at der på otte måneder var indløbet 266 henvendelser fra borgere over den behandling, de fik af Pleje Plus, kritiserer styrelsen.

Borgmester Holger Schou Rasmussen (S) tager påbuddene til efterretning:

- Det har før som nu byrådets høje prioritet at tilbyde en ordentlig velfærd til vores ældre borgere, siger han i en pressemeddelelse.

- Til det hører også kontrollen af vores private leverandør, og når tilsynet vurderer, at den kontrol, vi har i dag, ikke er tilstrækkelig, så retter vi selvfølgelig ind.

Pleje Plus har fået en advarsel fra Lolland Kommune. Hvis plejefirmaet får tre advarsler for kontraktbrud, kan kommunen opsige samarbejdet.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Eksplosion hos bilforhandler: Tre...
bt.dk
Bankernes nye boliglån: Billige, men...
bt.dk
Fantastisk start på anden halvleg:...
bt.dk
Jens Gaardbo spurgte prins Henrik,...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx