Af Ritzau - 15/09-16 11:14; Opdateret: 15/09-16 13:04

Thulesen: Der kan vokse noget flot ud af et efterårsvalgThulesen: Der kan vokse noget flot ud af et efterårsvalg

Med LA's ultimative krav om topskattelettelser kalder DF-formanden et efterårsvalg mere og mere sandsynligt.

Danskerne kan godt forberede sig på at skulle til stemmeurnerne.

Sådan lyder analysen fra en af de helt centrale personer i de igangværende 2025-forhandlinger DF-formand Kristian Thulesen Dahl.

- Det ser mere end særdeles vanskeligt ud, og jeg synes, det er svært at få øje på, hvor mulighederne for kompromiser ligger. Det er klart, at det er Liberal Alliances ultimative tilgang til topskattelettelser, som har gjort det svært at tro på et kompromis.

- Så længe de fastholder det, så er det svært at få øje på, at det kan lade sig gøre, siger han til Ritzau i et interview op til Dansk Folkepartis årsmøde i weekenden.

Spørgsmål: Betyder det, at du tror, det ender i et efterårsvalg?

- Ja, det synes jeg bliver mere og mere sandsynligt, at det er der, det lander. Så der er svaret ja.

Men før det når så vidt, er der en ting, DF-formanden vil prøve af.

- Hvis man anerkender, at det bliver svært at tro på en blå forbrødring, så appellerer jeg til, at vi skal se, om Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Venstre kan lave nogle ting i fællesskab.

Idéen om en alliance mellem Folketingets tre største partier, der tilsammen mønstrer et massivt flertal på hele 117 mandater, er ikke ny. Både S og DF har længe flirtet med tanken. Til gengæld har Venstre-regeringen slået fast, at den sigter efter en blå aftale.

Selv hvis de tre partier skulle kunne finde hinanden i en aftale - på trods af uenigheder om store emner som pensionsalder, skattelettelser, SU og offentligt forbrug - kan valget være nært forestående.

LA-partileder Anders Samuelsen vil i så fald stille et mistillidsvotum til regeringen, og S-formand Mette Frederiksen har proklameret, at hun ikke har tænkt sig at redde Løkke.

Men det vil ikke nødvendigvis være en dårlig ting i Thulesen Dahls optik.

- Selv om det måtte ende i et folketingsvalg, fordi Liberal Alliance udtaler mistillid til Løkke, og Socialdemokraterne stemmer for, så mener jeg, at det bør afprøves, om de tre partier i fællesskab kan lave politik.

- Så kan det også være, at det flytter positionerne. Det er ikke sikkert, det er så gunstigt for Liberal Alliance at kaste landet ud i et valg.

En V-DF-S-aftale vil med Thulesens ord give vælgerne en tiltro til, at partierne efter et valg - uanset hvordan mandaterne falder ud til blokkene - kan lave politik sammen.

- Så har man demonstreret for danskerne, at der faktisk er et stort flertal på Christiansborg, der er parate til at trække i arbejdstøjet og prøve at finde hinanden.

- Man kan jo håbe, at ud af enhver krise kan der vokse noget flot.

- Og et eller andet sted vil jeg mene, at det vil være, at folkestyret træder i karakter, hvis man viser, at et enkelt parti ikke kan blokere ved at tage ét punkt og gøre det til gidsel for, at man kan lave noget som helst på Christiansborg.

Partiformanden understreger, at han med sine udtalelser ikke vil fremprovokere et valg.

- Det er ikke Dansk Folkeparti, der siger, at vi skal have valg. Vi tager bare konsekvensen af, at hvis man ikke kan lave en aftale – og det ser meget svært ud - så er det der, det bærer hen. Og det er vi klar til.

/ritzau/

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx