Af Ritzau - 03/01-17 05:01

Beskyt din pension mod risiko-investeringerBeskyt din pension mod risiko-investeringer

Ved du, om dit pensionsselskab foretager højrisikable investeringer for dine opsparede pensionspenge?

Er du klar over, hvad din pensionspenge er investeret i?

Som regel bestemmer pensionsselskaberne over, hvor de lægger danskernes pensionsmilliarder i jagten på at skabe det størst mulige afkast, selv om det er kundernes penge, der er på højkant.

Det fortæller Anders Valdemar Juhl, som er uvildig økonomisk rådgiver hos Uvildigraad.dk.

- De fleste vælger at lade selskaberne stå for investeringerne og forvaltningen, og dermed har du som kunde ikke nogen indflydelse eller berøring med, hvad der bliver investeret i, siger han.

De færreste privatpersoner har tid eller viden til at stå for at investere pensionen selv, og derfor er det oftest lettere at lade selskaberne stå for alt arbejdet. Men der er en risiko.

- Worst case er jo, at kunderne kan miste deres penge. Hvis det pågældende pensionsselskab har en profil med en ekstremt høj investeringsrisiko, så kan man i værste fald miste sin kapital, forklarer Anders Valdemar Juhl, der er uvildig økonomisk rådgiver for Uvildigraad.dk.

I går lød der et opråb fra Finanstilsynets direktør, Jesper Berg, som mener, at de danske pensionsselskaber har frit spil til at gamble med danskernes pensionsmilliarder, uden at Finanstilsynet kan gribe ind.

- Den opgave, som politikerne har givet os med at føre tilsyn, kan vi ikke længere løse på samme vis som tidligere, og det har vi - og pensionssektoren - en forpligtelse til at gøre politikerne opmærksom på. Vi er nødt til at diskutere det, før noget går galt, siger Jesper Berg til Finans.

Anders Valdemar Juhl understreger, at de fleste pensionsselskaber forsøger sig med så stor en risikospredning som muligt, så selskaberne ikke risikerer at tabe dine og andre kunders penge i alt for risikable investeringer.

Men hvis du alligevel selv har lyst til at have større medbestemmelse over, hvor stor risikovillighed dine pensionsmidler skal udsættes for, så kan du kontakte dit pensionsselskab og få et overblik over balancegangen mellem risiko og afkast, lyder det fra Louise Skjødsholm, der er specialkonsulent i finansielt forbrug i Penge- og Pensionspanelet.

- Som kunde skal man forsøge at forstå og vurdere de enkelte valgmuligheder, og her bliver man også nødt til at bestemme sig for sin egen risikovillighed. Er man villig til at løbe en større risiko for at få større chance for afkast, eller foretrækker man en højere grad af forudsigelighed og sikkerhed, siger hun.

Der er også mange mennesker, der får deres pension styret gennem arbejdsmarkedsordninger, og så har man ikke selv den store indflydelse.

Men hvis man i stedet for eller sideløbende har en privat pensionsopsparing, er der større mulighed for at vælge sin egen risikoprofil til sin fremtidige formue.

Fakta med gode råd til din pension:

- Tag et kig på din pension mindst én gang om året. Giv dig selv et overblik over, hvor mange penge du har sparet op, og hvor mange penge du forventer at lægge til side endnu.

- Kontakt din pensionsrådgiver. Så kan du få svar på, præcis hvilke investeringer pensionsselskabet foretager sig med dine penge. Så kan du selv vurdere, om du synes, at risikoen er for høj i forhold til afkastet.

- På dit pensionsselskabs hjemmeside kan du få overblik over din egen pensionsordning. Du kan også læse dig frem til, hvilke investeringer der ligger bag de gruppe- og puljeordninger, du bliver tilbudt.

- Beslut dig for, hvor stor en del af din pension, der skal investeres med højere risiko. Du har altid mulighed for at dele pensionspengene op i flere puljer med forskellige risikovurderinger.

- Få samlet dine klatpensioner, som du har stående rundt om i forskellige pensionsselskaber. Så er der bedre chance for større afkast.

Kilder: Penge- og Pensionspanelet, Uvildigraad.dk.

/ritzau/FOKUS

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Bør man tage folien af smøreost og...
bt.dk
Kendt stripklub bliver totalt forvandlet
bt.dk
10 spørgsmål du altid har haft lyst...
bt.dk
Fem gode råd: Sådan holder du varmen...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx