Af Ritzau - 15/08-16 09:22; Opdateret: 15/08-16 11:28

Lønningerne fortsætter deres rolige trav opadLønningerne fortsætter deres rolige trav opad

Lønningerne stiger i et støt og roligt tempo. Det maner faren for overophedning i jorden ifølge Dansk Byggeri.

Når den gennemsnitlige dansker kigger på sin lønseddel, er den blevet et nøk sjovere det seneste år.

Ifølge Dansk Arbejdsgiverforening steg lønningerne med 2,2 procent i andet kvartal sammenlignet med andet kvartal sidste år.

- For fjerde kvartal i træk har den årlige ændring i lønomkostningerne været 2,2 procent, skriver Dansk Arbejdsgiverforening i forbindelse med statistikken.

Skeler man til hvilke jobtyper, der kan glæde sig mest, er det kategorien ledelsesarbejde, der har oplevet den største stigning.

Lederne har fået 2,6 procent mere i lønposen. Kategorien håndværkspræget arbejde tog den mindste stigning med et hop på 2,0 procent.

Hos Dansk Byggeri noterer cheføkonom Bo Sandberg sig, at lønstigningstakten kombineret med den lave inflation gør, at danskerne får flere penge mellem hænderne.

- Langt de fleste får flere penge til rådighed. Så den lave inflation, der jo ligger omkring 0,5 procent, er en gave til både arbejdsgiver og lønmodtager.

- Normalt er lønudviklingen en meget delikat balance. Men inflationen gør, at det er blevet til en bred vej, som alle kan få gavn af, siger Bo Sandberg.

Dagens tal får samtidig Bo Sandberg til at gå imod de stemmer i debatten, der advarer om, at mangel på arbejdskraft er ved at føre til et lønpres, der kan skade konkurrenceevnen.

- Tallene bør for en stund mane overophedningsspøgelset i jorden, for lige nu har det ikke hold i virkeligheden, siger han.

Det udsagn er cheføkonom hos Dansk Erhverv, Steen Bocian, ikke enig i.

- Det, som virksomhederne har råd til at dele ud af, er hvor meget mere, de kan sælge og tage for varerne. Den lave inflation er en indikation af, at de ikke kan sælge mere eller tage mere.

- Alligevel stiger lønningerne. Så mange virksomheder begynder at blive presset på indtjeningen, fordi lønningerne tager en større og større del af kagen, siger han.

Men det ikke er et akut problem, der står for døren, vurderer Dansk Erhverv.

- Det er ikke som i 2007 og 2008, men vi ser problemer med at rekruttere. Så bliver det værre, er det klart noget, vi må tage alvorligt, siger Steen Bocian.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx