Af Ritzau - 06/03-17 08:30

Styr uden om trangen til en eftersnackStyr uden om trangen til en eftersnack

Det er ikke kun viljestyrken, der afgør, om du går om bord i en Matador Mix efter middagen. Også dine sanser kan spille dig et puds.

Du kender det. Trangen til at kigge i slikskuffen melder sig nærmest allerede, idet tallerkenen fra aftensmaden bæres ud, og trods mæthed i maven skriger hjernen på noget mere.

Trangen kan føles ubærlig, og Per Møller, der er lektor i sensorik og forbrugervidenskab ved Københavns Universitet, forklarer, at det skyldes, at vores mæthed afhænger af mere, end om vi får fedt, protein og kulhydrat nok.

- Vi har også andre mæthedsmekanismer, man kan kalde sansespecifik mæthed, som gør, at hvis du spiser kun én ting, så falder vores værdsættelse af tingen, så fra naturens side vil vi gerne have forskellige smagsindtryk, siger han.

Så hvis aftensmaden ikke helt slår til, og man stadig har lyst til noget bagefter, kan der være ræson i at kigge nærmere på, om flere sanser kan tilgodeses i aftensmåltidet.

- For at tilfredsstille de sansespecifikke mæthedsfornemmelser skal man gøre sig umage med at få mange smage og konsistenser med i sin mad, så der både er noget surt, sødt, salt og sprødt, råder Per Møller.

Smagssansen opfanger salt, sødt, surt og bittert samt den sagnomspundne umami, og det er en fin tanke at have med, hvis måltidet skal tilfredsstille bedst muligt, råder kok Klavs Styrbæk.

- Umami er fornemmelsen af fylde og smag i munden, som hvis man drysser parmesan ud over en kedelig pasta, forklarer han.

Ifølge Klavs Styrbæk er der især to steder, hvor danskerne kan passe bedre på deres sanser under et måltid.

- Man skal tygge sin mad og være til stede, når man spiser. Desuden skal man krydre sine grøntsager og salater og generelt gøre mere ud af det grønne, hvis det skal være med til at give måltidet fylde, forklarer kokken.

Ifølge Per Møller handler det også om at bryde vaner og hjælpe sig selv på vej med nogle trick.

- Serverer du en dessert, så spiser man altså mindre, hvis den serveres på en lille tallerken og spises med en teske i stedet for at sætte hele fadet på bordet med spiseskeer, forklarer lektoren.

Også i snack-verdenen gælder reglerne for sansespecifik mæthed. Så hvis der er for mange farver, former og smagsvarianter, ender det nemt i overspisning.

- Hold det simpelt og server kun små portioner og ikke for stor variation, siger Per Møller.

Samtidig råder han til at lade børn lære deres egen mæthed at kende ved at stoppe en meget dårlig vane, nemlig kravet om, at man skal spise op. At ignorere sin mæthed er en dårlig vane, som er svær at slippe af med igen.

Fakta: Spis bare din eftersnack, men husk:

- Brug nudgingmetoder (adfærdsændring). Server desserter på små tallerkener og med små skeer til.

- Styr uden om de blandede poser slik med forskellige smage og farver. Vælg en enkelt ting.

- Drop at anrette et helt fad. Server eller hent kun de mængder søde sager, som du vil spise.

Kilde: Per Møller, lektor i sensorisk og forbrugervidenskab ved Københavns Universitet.

/ritzau/FOKUS

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

I denne uge er der fest på...
bt.dk
Bookmaker har fået ny favorit: Han...
bt.dk
Klaus' kæreste gik fra ham på grund...
bt.dk
John døde efter fejl på dansk...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx