Af Ritzau - 18/10-16 10:32; Opdateret: 18/10-16 12:06

Sygeplejerskers tavshed truer patientsikkerhedenSygeplejerskers tavshed truer patientsikkerheden

Patientsikkerheden kan være i fare, når sygeplejersker vælger at tie om dårlige forhold i sundhedsvæsenet.

Kulturen i sundhedsvæsenet er syg, når mange sygeplejersker vælger tavshed frem for kritik, når de oplever dårlige forhold i sundhedsvæsenet.

Det mener næstformanden i Dansk Sygeplejeråd, Dorte Steenberg.

- Den enkelte sygeplejerske kan dårligt gøre noget direkte. Derfor det vigtigt, at vi nu får fat i ledelserne på hospitalerne og Styrelsen for Patientsikkerhed, siger hun.

- De må forstå, hvor alvorligt det er for patientsikkerheden, hvis der ikke er tryghed til at bringe kritik frem.

En ny analyse fra Dansk Sygeplejeråd og Megafon viser, at 28 procent af sygeplejerskerne vælger at tie om kritisable forhold i sundhedsvæsenet.

Derfor mener næstformanden, at Dansk Sygeplejeråd i højere grad skal være talerør for sygeplejerskerne. Der bør være tryghed på arbejdspladsen, så man til hver en tid kan stå frem med kritik.

- Det er meget bekymrende, at så mange sygeplejersker oplever, at de ikke kan bringe relevant kritik frem på deres arbejdsplads, siger hun.

- Det kan have store konsekvenser for patientsikkerheden, hvis sygeplejerskerne ikke kan udføre deres arbejde fagligt forsvarligt.

Hun mener, at sygeplejerskerne frygter for mobning eller chikane fra ledelsen, hvis de står frem med kritik.

Mange sygeplejersker har allerede forsøgt at stå frem, men bliver udsat for chikane af ledelsen eller mødt med en mur af tavshed. Det får sygeplejerskerne til at give op, fortæller hun.

Undersøgelsen om ytringsfrihed er baseret på besvarelser fra 1828 sygeplejersker.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx