Af Ritzau - 19/08-16 14:57; Opdateret: 19/08-16 15:38

Trepartsaftale skal sikre 8000-10.000 flere praktikpladserTrepartsaftale skal sikre 8000-10.000 flere praktikpladser

Der skal være en praktikplads til de elever, der starter på en erhvervsuddannelse, siger Lars Løkke Rasmussen.

Der skal være oprettet 8000 til 10.000 flere praktikpladser årligt i 2025, lyder målet i ny trepartsaftale, oplyser statsminister Lars Løkke Rasmussen (V)

De ekstra praktikpladser skal oprettes gradvist i årene frem mod 2025.

- Når man starter på en erhvervsuddannelse, så skal der være en praktikplads. Derfor er jeg glad for, at vi har indgået en aftale, hvor vi fra 2025 er forpligtet på at oprette mellem 8000 og 10.000 nye praktikpladser, siger Lars Løkke Rasmussen.

Han roser både fagbevægelsen og arbejdsgiverne for at have givet sig under forhandlingerne.

- Vi har lagt taktikken til side og ladet logikken råde, siger Løkke.

Han har tidligere sagt, at han gerne så en egentlig praktikpladsgaranti. Det er det ikke helt blevet til, men Løkke er tilfreds alligevel.

- Vi garanterer, at hvis I begynder på en erhvervsuddannelse, så er muligheden for at færdiggøre den i en dansk virksomhed meget større i dag, end den var i går, siger han.

De ekstra praktikpladser skal sikres ved en kombination af pisk og gulerod. De arbejdsgivere, der opretter mange praktikpladser, skal fremover betale mindre i det såkaldte Arbejdsmarkedets Uddannelsesbidrag, end dem, der ikke tager elever.

Dansk Arbejdsgiverforening, der altså nu har sagt god til en aftale, der vil påføre nogle af dens medlemmer flere omkostninger, forklarer, at det skyldes den store udfordring med mangel på faglært arbejdskraft, der venter ude i fremtiden.

- Når man står med sådan en udfordring, er det vigtigt at tænke nyt og gøre op med dogmer, siger DA-direktør Jacob Holbraad.

Også LO's formand, Lizette Risgaard, erklærer sig tilfreds.

- Det er de unges reform, siger Lizette Risgaard.

Ud over en målsætning om tusindvis af ekstra praktikpladser indeholder aftalen også en mulighed for, at ufaglærte arbejdsløse kan uddanne sig inden for områder, hvor der er mangel på arbejdskraft og modtage fulde dagpenge imens.

Hidtil har arbejdsløse kun kunnet modtage 80 procent af dagpengene, mens de uddanner sig.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx